Η έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ προς τους εργαζομένους της θα θεωρείται… εισόδημα!deh timologioΤέλος στη φορολογική ατέλεια της έκπτωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να θεωρείται ως εισόδημα το ποσό που εκπίπτει ως έκπτωση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η σχετική έκπτωση αφορούσε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσους εργάζονται στη ΔΕΗ καθώς και εκείνους που εργάστηκαν και είναι τώρα συνταξιούχοι.

Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου ευεργετήματος πλήρωναν κατά μέσω όρο το 25-30% της αξίας του ρεύματος που κατανάλωναν. Η υπόθεση της απώλειας εσόδων για το ελληνικό δημόσιο είχε έρθει στο φως μετά από πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων που είχαν γίνει ήταν και η σχετική.

Μετά από πολλές περιπέτειες, όπου η ρύθμιση είχε μείνει στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών, τελικά υπεγράφη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει ότι «η εν λόγω παροχή θεωρείται ως αμοιβή σε είδος και κατά συνέπεια ως εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος». Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος έχει ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και μέσα στο ίδιο έτος η έκπτωση που είχε ανέρχεται στις 3.000 ευρώ τότε θα φορολογηθεί για

εισόδημα 38.000 ευρώ. Από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση το δημόσιο εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα που θα ανέρχονται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμοδίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι το ποσό που περνούσε ως αφορολόγητο ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Αν και υπήρξαν αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να θεωρηθεί ως εισόδημα το συγκεκριμένο ποσό, αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό καθώς οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών φοβόταν το πολιτικό κόστος που θα έχουν.

energypress.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.