Αλλάζουν τα πάντα στη φορολογία για 8,5 εκατ. πολίτες – Θα ελέγχονται όλα τα έξοδά μας



forologiki030312– Οι έλεγχοι είναι κατά το αμερικάνικο πρότυπο
– Αυτό δεν αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς ακόμα και εισοδηματίες
– Όλες οι δαπάνες σε μετρητά θα ελέγχονται μια – μια
– Μεταξύ των δαπανών θα είναι και δάνεια, πιστωτικές κάρτες

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων, από τις εφορίες, για περίπου 8.500.000 πολίτες έφερε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με βάση την τροπολογία αυτή, η εφορία από δω και πέρα δεν θα υπολογίζει το εισόδημα των φορολογουμένων μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται παράλληλα οι καταθέσεις των πολιτών, και θα καταγράφονται αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με

το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος τρόπος ελέγχου θεωρείται αναγκαίος για να υπάρχει μια ισορροπημένης στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Πλέον, η εφορία μέσω των ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα μπορεί να αναλύει σε βάθος τη ρευστότητα του φορολογούμενου και το βιοτικό του επίπεδο, ενώ όσον αφορά το θέμα των καταθέσεων οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις των φορολογουμένων για να δουν εάν υπάρχουν κρυφές δαπάνες ή και εισοδήματα και στην συνέχεια να επιβάλουν πρόσθετους φόρους στους παραβάτες.

Mε την τροπολογία ορίζεται πλέον ότι οι τεχνικές αυτές, δεν αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όλους τους φορολογούμενους (πχ. Μισθωτούς, εισοδηματίες κ.α.)

Στη σχετική διάταξη ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το εισόδημα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τη ρευστότητα του φορολογούμενου, την καθαρή θέση του (συνολική αξία περιουσίας) και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών του σε μετρητά.

newsit.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.