Γενικά Λύκεια Κοζάνης: Οι πρώτοι των πρώτων στις σχολές της αρεσκείας τους



sxoleio ayli98790Μεγαλύτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ των σχολείων της Κοζάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός των επιτυχόντων πέρασε σε υψηλόβαθμες σχολές.

Πρώτη των πρώτων σε πανελλαδικό επίπεδο πέρασε στη Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης η Χιονία Φραντζέζου από το 1ο λύκειο Κοζάνης, με 19.492 μόρια «Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία, δήλωσε στον «Π» η Χιονία. Είπε ότι «ήταν η πρώτη μου επιλογή και χρειάστηκε πολύ διάβασμα, αλλά πάνω απ’ όλα ήθελε μεθοδικό διάβασμα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καθηγητές του σχολείου. Υπήρχε συνεργασία και δεν μας πίεζαν για δευτερεύοντα πράγματα, παρά μόνο για την ουσία. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στους γονείς, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην καλή ψυχολογία και με στήριξαν ολόπλευρα σε όλη τη φάση της προετοιμασίας».

Πανελλαδική πρωτιά σημείωσε και η Γεωργία Κωτίτσα από το 1ο λύκειο Κοζάνης, η οποία με 18.294 μόρια εισάγεται πρώτη στη Σχολή Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», η οποία ήταν η σχολή της αρεσκείας της. «Μπορούσα να περάσω σε άλλες σχολές υψηλής ζήτησης, αλλά επέλεξα τη συγκεκριμένη σχολή γιατί μ’ αρέσει το αντικείμενο, αλλά κυρίως επειδή έχει αρκετές ξένες γλώσσες, η εκμάθηση των οποίων με γοητεύει». Ως προς το μυστικό της επιτυχίας, είναι «το συστηματικό διάβασμα και όχι το εξαντλητικό διάβασμα», καθώς όπως είπε «πάντα είχα ελεύθερο χρόνο, παρέες κ.λ.π. απλώς διάβαζα συστηματικά από τις μικρές τάξεις και όχι μόνο τώρα για τις πανελλήνιες».

Ο Γιώργος Σιδέρης – Λαμπρέτσας, επίσης από το 1ο λύκειο, πέτυχε 2ος στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, με 19.377 μόρια. «Πολύ καλό πρόγραμμα και όχι εξουθενωτικό διάβασμα», είναι το μυστικό της επιτυχίας, καθώς, όπως είπε «αν δεν βγαίνεις και λίγο έξω την Παρασκευή και το Σάββατο θα …καείς». Πρόσθεσε πως «αν έχεις συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλεις και αν είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο σου τότε πετυχαίνεις». Να σημειωθεί ότι ο Γ. Σιδέρης – Λαμπρέτασας ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ. «Ο αθλητισμός αναμφισβήτητα βοηθά, καθώς με την άσκηση ξεκουράζεσαι από την πνευματική κόπωση και έχεις καθαρό μυαλό», υπογράμμισε.

Η Μυρσίνη Ιωακείμ – Ιωαννίδου από το 4ο λύκειο Κοζάνης με 19.435 μόρια εισάγεται μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από το ίδιο λύκειο, μεταξύ άλλων εισάγονται με πολύ καλή βαθμολογία ο Κωνσταντίνος Ζηνόβιος στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η Χριστίνα Σπυριδωνίδου στην Στρατιωτική Ιατρική, Θεσσαλονίκης, η Θεοδοσία Καλαμπούκα και ο Φώτης Μπλάγκας στη Νομική Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κεβρακίδης και ο Γιάννης Κοντογούνης στη Νομική Θράκης.

Στο 1ο λύκειο από τους 200 υποψήφιους, πέρασαν συνολικά 173, αριθμός στον οποίο πρέπει να προστεθούν άλλοι 34 επιτυχόντες με το 10%.

Στο 2ο λύκειο από τους 192 υποψήφιους εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 175, εκ των οποίων 107 στα ΑΕΙ και 68 στα ΤΕΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των επιτυχόντων μπαίνει σε σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρική, νομική, πολυτεχνείο κ.λ.π.

Στο 3ο λύκειο συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 142 υποψήφιοι, εισήχθησαν 126 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκ των οποίων 78 στο πανεπιστήμιο και 48 στα ΤΕΙ. Τρεις μαθητές πέρασαν στην ιατρική σχολή, αρκετοί στη Νομική και ακόμη περισσότεροι σε πολυτεχνικές σχολές.

Στο 4ο λύκειο από τους 120 υποψήφιους, πέρασαν συνολικά 110, εκ των οποίων 86 σε πανεπιστημιακές σχολές και 24 σε σχολές ΤΕΙ. Απ’ αυτούς 3 υποψήφιοι μπήκαν στην Ιατρική, 2 στη Νομική και περίπου 25 σε πολυτεχνικές σχολές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.