Πώς και ποιοι θα πληρώσουν με 7 δόσεις το φόρο εισοδήματος – Αναλυτικές οδηγίες

forologiki030312

Μολύβι και… εκτυπωτή θα χρειαστούν περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, για να μπορέσουν να πληρώσουν στο τέλος του μηνός πιο μικρή δόση για την εφορία, από αυτήν που γράφει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, που τυχόν έλαβαν.

Οσοι έχουν λάβει εκκαθαριστικό που προβλέπει πληρωμή σε 3 δόσεις, αλλά θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για να πληρώσουν με επτά, θα πρέπει να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές σελίδες του Taxisnet (www.taxisnet.gr) και με τον ΑΦΜ τους να αναζητήσουν τα κουπόνια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις. Το ίδιο ισχύει,  είτε οι φορολογούμενοι υπέβαλαν την φορολογική δήλωση τους ηλεκτρονικά στο Taxisnet, είτε την κατέθεσαν σαν χειρόγραφη στις κατά τόπους εφορίες.

Από τότε που ταχυδρομήθηκε το πρώτο ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά, πολλά άλλαξαν. Ήδη τότε ο 1 στους 5 φορολογούμενους δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και άφηνε απλήρωτη ακόμα και την πρώτη δόση. Τώρα όμως μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν το νέο σύστημα πληρωμής.

Επειδή όμως ακόμα και εκκαθαριστικά που ταχυδρομήθηκαν στα τέλη Ιουλίου είχαν τυπωθεί με πρόβλεψη πληρωμής σε έως 3 δόσεις, το υπουργείο οικονομικών σύντομα θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών την δυνατότητα εκτύπωσης νέου ειδοποιητηρίου, με διαφορετικό κωδικό πληρωμής αν θέλει να πληρώσει μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις.

Συγκεκριμένα οι τρόποι πληρωμής που μπορεί να επιλέξει κανείς είναι δύο:

– Η «κλασική» μέθοδος πληρωμής του φόρου εισοδήματος (μαζί με έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος) σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή η καταληκτική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά ο φόρος καταβάλλεται κάθε 2 μήνες. Λόγω της αργοπορίας όμως στην υποβολή των δηλώσεων, οι περισσότεροι που θα λάβουν από τώρα και στο εξής εκκαθαριστικά έχασαν ήδη την πρώτη δόση και πρέπει να πληρώσουν το φόρο σε μόλις δύο, μέχρι τον Δεκέμβριο. Στην περίπτωση που επιλέξουν να πληρώσουν έτσι, μπορούν να πάνε στην τράπεζα και να πληρώσουν με βάση τον μοναδικό κωδικό αριθμό πληρωμής («ταυτότητα πληρωμής») που αναγράφει το εκκαθαριστικό τους, το οποίον τυπώθηκε και εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

– Ασχέτως του τι γράφει το  εκκαθαριστικό τους –ακόμα και αν δεν το έχουν λάβει ακόμα με το ταχυδρομείο- μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν σε 6 ή 7 δόσεις, εφόσον ο συνολικός φόρος που τους έχει επιβληθεί είναι από 300 ευρώ και άνω (πχ για φόρο 250 ευρώ δεν ισχύουν 7 δόσεις) και το συνολικό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερέβη τα 60000 ευρώ.

Ο αριθμός των δόσεων ποικίλει και εξαρτάται από το πότε ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση. Οι δόσεις όμως αντί να είναι διμηνιαίες, είναι πια μηνιαίες αλλά εκτείνονται μέχρι τον Φεβρουάριο. Είτε υπέβαλαν ηλεκτρονικά την δήλωση είτε χειρόγραφα,  μπορούν να ανατρέξουν στη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.taxisnet.gr), όπου  σε λίγες ημέρες θα υπάρχει μία ειδική εφαρμογή στην κατηγορία «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Εκεί θα ενημερωθούν σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, το ύψος τους και την ημερομηνία πληρωμής. Τα μόνα στοιχεία που θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε  είναι ο κωδικός που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σας και το ΑΦΜ σας. Με την εφαρμογή αυτή θα μπορούν να τυπώνουν κάθε μήνα το «κουπόνι» με ξεχωριστή ταυτότητα πληρωμής που τους ζητάει η τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει ακόμα η δυνατότητα, για όσους έχουν και μπορούν, να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και να έχουν έκπτωση της τάξης του 1,5%.

Σημειώνεται ότι για να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα καταβολής τους φόρου με πολλές μηνιαίες δόσεις, θα πρέπει να ψηφιστεί πρώτα η σχετική νομοθετική ρύθμιση από την Βουλή, η οποία όμως αναμένεται να συνεδριάσει στις 23 Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών όμως ετοιμάζεται να εκδώσει  ειδική απόφαση που να επιτρέψει στην ΓΓΠΣ να ξεκινήσει τις διαδικασίες καθώς η επόμενη δόση για την πληρωμή φόρου εισοδήματος λήγει στις 31 Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την πρώτη διμηνιαία δόση τον Ιούνιο και πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη διμηνιαία τον Αύγουστο, θα μπορούν να πληρώσουν σε 6 μηνιαίες δόσεις το υπόλοιπο ποσό. Οσοι πλήρωσαν την πρώτη από τις διμηνιαίες δόσεις στις 31 Ιουλίου, μπορούν να μην πληρώσουν τον Αύγουστο και να συνεχίσουν να πληρώνουν το υπόλοιπο της οφειλής από το Σεπτέμβριο, επιμερισμένο σε 5 δόσεις. Ουσιαστικά τις 7 μηνιαίες δόσεις μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο παρέλαβαν το εκκαθαριστικό μέσα στο περασμένο  Ιούλιο.

protothema.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.