Σειρά επαφών του Δημάρχου Κοζάνης με φορείς της περιοχής σχετικά με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης



dimarxeio koz345345Σειρά επαφών ξεκίνησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας  με φορείς  της περιοχής , με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης , όπως  αυτά διαμορφώνονται μετά τη δραματική περικοπή της χρηματοδότησης απ΄τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ ).Τους θεσμοθετημένους με νόμο δηλαδή ,πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιστοιχεί στο 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, στο 12% του ΦΠΑ και στο 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κράτος και (πρέπει να) αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση.
            
Ο Δήμαρχος συνάντησε χθες 6 Αυγούστου τον πρόεδρο του ΕΒΕ  Κοζάνης κ.Κώστα Κυριακίδη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης κ.Δημήτριο Αθανασιάδη. Σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης κ.Αθανάσιο Τολιόπουλο και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Δήμο Κοζάνης με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Γιώργο Τριανταφύλλου.
          
Για αύριο έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον κ.Μητσιάκο Ιωάννη και Ιωαννίδη Ελευθέριο, επικεφαλείς παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο .
      
Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
      
Η Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι  που την υπηρετούν  έχουν πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
 
Οι Δήμοι οδηγούνται, με μαθηματική βεβαιότητα, σε οικονομική κατάρρευση. Η μισθοδοσία του προσωπικού καθίσταται πλέον επισφαλής, ενώ βασικές  δομές των Δήμων οδηγούνται σε αναγκαστικό κλείσιμο, σε μια εποχή μάλιστα όπου οι Δήμοι αποτελούν το αποκούμπι των θυμάτων της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
     
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  ο φορέας του τόπου μας που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη ,είναι ίσως ο μοναδικός φορέας του Δημοσίου Τομέα που λειτουργεί ακόμη και παρέχει υπηρεσίες στον πολίτη .Είναι εκείνος ο φορέας που διασφαλίζει όσο κανένας άλλος για την  συνοχή των τοπικών κοινωνιών .
      
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως η κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει  σε κατάρρευση όλη την πατρίδα και  σε απώλεια μιας σειράς συλλογικών  κατακτήσεων των τοπικών κοινωνιών ,στον αθλητισμό ,τον πολιτισμό  μα προπαντός στον κοινωνικό τομέα.
    
Η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος  του προβλήματος στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία .Είναι ίσως η μοναδική ελπίδα για τη λύση του προβλήματος , με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.