To Ιδρυμα Παπαγεωργίου θα αναστηλώσει τον ιστορικό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Σιάτιστα



profhliassiatista 1Στις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία προστάτη των γουνοποιών πανηγύρισε ο Ιστορικός Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία Σιάτιστας, που κτίστηκε το έτος 1701. Την παραμονή τελέσθηκε εσπερινός με αρτοκλασία και στη συνέχεια κήρυξε το θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ. Εφραίμ. Την ημέρα της γιορτής στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία της Σιάτιστας τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Στο τέλος ο Σύλλογος γουνοποιών – γουνεμπόρων Σιάτιστας «Ο Προφήτης Ηλίας» προσέφερε σ’ όλους λουκούμια και αναψυκτικά. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι αρχές και πολύς κόσμος.

Ο παραπάνω ιστορικός Ναός του Προφήτη Ηλία της Σιάτιστας στις 13-5-1995 στον καταστρεπτικό σεισμό, έπαθε μεγάλες ζημιές και από τότε εξωτερικά στηρίζεται με ξύλινα αντιστηρίγματα, τα οποία δυστυχώς έχουν σαπίσει και πολλές φορές ο εσπερινός και η θεία λειτουργία τελούνται στον περίβολο του Ναού. Στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1995 έγιναν πολλές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίσουμε στους αναγνώστες της εφημερίδος ότι το Ιδρυμα Παπαγεωργίου, που πρόεδρός του είναι ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου Μεγάλος ευεργέτης της Σιάτιστας σύντομα θα προβεί στην αναστήλωση του παραπάνω Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία της Σιάτιστας. Ετσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ευεργέτες της Σιάτιστας, πάντα στέκονται με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τη γενέτειά τους την Ιστορική και Ευεργετομάνα Σιάτιστα, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Συγχαίρουμε θερμά τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου Μεγάλο Ευεργέτη της Σιάτιστας για την αξιαίπενη αυτή πράξη του και του ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και μακροημέρευση για το καλό της Σιάτιστας.

Γεώργιος Μ. Μπόντας
Τέως Δ/ντής της Μανουσείου
Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας
Λαογράφος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.