Κόλαση από ρύπανση και ζέστη στο λεκανοπέδιο – Λήψη μέτρων απαιτεί από το ΛΚΔΜ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣdeh_kozani_ptolamaida_425x023032065Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες, βοηθούντος και του καιρού, οι δείκτες ρύπανσης της ατμόσφαιρας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται τα επίπεδα της ρύπανσης από προχθές στον Οικισμό της ΔΕΗ (δίπλα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας) και στους Αναργύρους Φλώρινας.

Ειδικότερα νέα άνοδο σημείωσαν οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Καθώς στο κόκκινο παρέμειναν χθες οι δείκτες στον Οικισμό της ΔΕΗ και στους Αναργύρους δείχνοντας από τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 3 το απόγευμα 10/10 στην κλίμακα μέτρησης από 0 έως 10, ενώ στο 9/10 ήταν στη Μαυροπηγή στις 11π.μ. και υποχώρησε στις 3μ.μ. στα 7/10.

Στο πορτοκαλί όμως (σημείο συναγερμού) βρισκόταν οι δείκτες ρύπανσης σε αρκετούς οικισμούς του ενεργειακού λεκανοπεδίου, καθώς στην Πεντάβρυση έδειχνες στις 11π.μ. 7/10 και στις 3μ.μ. η ρύπανση είχε υποχωρήσει μόλις κατά μία μονάδα (6/10), ενώ στην Ποντοκώμη και στην Ακρινή ήταν 4/10

Στα ύψη βρισκόταν οι δείκτες ρύπανσης και την Δευτέρα με τον Οικισμό της ΔΕΗ και τους Αναργύρους να κυμαίνεται επίσης στα 10/10, ενώ στο πορτοκαλί ήταν στην Ποντοκώμη, την Μαυροπηγή, την Πεντάβρυσο και στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Στο μεταξύ τη λήψη μέτρων στα ορυχεία ζήτησε χθες το Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος» με επιστολή του προς τη διευθύντρια του Λιγιντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Διευθύντρια

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφάλειας για την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρο το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο, με βάση μάλιστα και τα δελτία πρόγνωσης του καιρού από την Ε.Μ.Υ, η αυριανή ημέρα (Τετάρτη 11/7) θα είναι η θερμότερη για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 41 βαθμούς κελσίου, ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να υφίστανται και τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η ποιότητα του αέρα στους χώρους των Ορυχείων, αλλά και στη γύρω περιοχή, έτσι όπως καταγράφεται από το Κέντρο Περιβάλλοντος, είναι πέραν των επιτρεπόμενων ορίων και επειδή η κατάσταση αυτή δημιουργεί πλείστα προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες, σας καλούμε να προβείτε στη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των επιβαρυμένων συνθηκών.

Η πραγματοποίηση διαβροχών ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της νύχτας (όπου το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συγκρατώντας σωματίδια και σκόνη στην ατμόσφαιρα), καθώς και η παύση της λειτουργίας/δραστηριότητας των Ορυχείων σε ώρες αιχμής –για όσο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα ρύπανσης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας θα είναι στο κόκκινο- είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν την υπάρχουσα δυσάρεστη και ασφυκτική κατάσταση.

Η εφαρμογή μέτρων για την εξομάλυνση του προβλήματος θεωρούμε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς έχει να κάνει με την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής εργαζομένων και πολιτών.

Ευελπιστούμε ότι λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τις προτεραιότητες που εγείρονται εκ καταστάσεων, όπως η παρούσα και αποδεικνύοντας παράλληλα το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης, αυθωρεί και παραχρήμα θα πράξετε τα δέοντα».

e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.