Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου

dimarxeio_Servion_9879

Κυριάρχησαν, η βράβευση των αδελφών Γκουντούλα και η ενημέρωση για τη “Δωρεά Οργάνων Σώματος”

Ασφαλώς  και τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 ήταν, η βράβευση των παγκόσμιων πρωταθλητών κωπηλασίας Νίκου και Αποστόλου Γκουντούλα και η ενημέρωση για τη “Δωρεά Οργάνων Σώματος”  από τη συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Κοζάνης με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Παναγιώτα Μπαλτά.
Αναλυτικά τα θέματα και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20.6.2012, έχουν ως εξής:

1. Βράβευση των παγκόσμιων πρωταθλητών κωπηλασίας, Νίκου και Απόστολου Γκουντούλα.
Δεν κατέστη τελικά δυνατή η παρουσία των πρωταθλητών κόσμου στην κωπηλασία αδελφών Νίκου και Απόστολου Γκουντούλα, καθότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας στην Καστοριά, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου θα λάβουν μέρος τιμώντας με την παρουσία τους τα ελληνικά χρώματα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τις Γούλες και τα Σέρβια Κοζάνης. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πατέρας των παιδιών Κώστας Γκουντούλας, ο οποίος σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μίλησε για τις θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός σ’ αυτό το επίπεδο και τις δικές του προσπάθειες να σταθεί δίπλα στα παιδιά του. Σε ανάλογο κλίμα και ύφος ήταν και η εισήγηση από το δήμαρχο Βασίλη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος και επέδωσε τις αναμνηστικές πλακέτες στον πατέρα των παιδιών, υποσχόμενος ότι ο δήμος θα παράσχει και οικονομική βοήθεια στους αθλητές για κάλυψη των εξόδων τους στο Λονδίνο.

2. Ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων σώματος από το μέλος του Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Ε.Α.  κ. Τσαουσίδη Θεόδωρο.
Εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης με την παρουσία του προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” και μέλους της ΠΟΣΕΑ Θεόδωρου Τσαουσίδη και της  συντονίστριας μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Κοζάνης με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων  Παναγιώτας Μπαλτά. Τόσο ο κ. Τσαουσίδης στην εισηγητική τοποθέτησή του, όσο και η κα Μπαλτά που έκανε την αναλυτική παρουσίαση του θέματος  “Δωρεά Οργάνων –Ελπίδα Ζωής”, απομυθοποίησαν τις όποιες φοβίες και πλάνες που υπάρχουν πάνω στο θέμα  και έδωσαν  περαιτέρω πληροφορίες για τη δωρεά ιστών και οργάνων. Ανάλογη ήταν και η εισήγηση στο θέμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Ελευθερίου.

3.  Έγκριση προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ “Υποστήριξη μελετών για έργα του Δήμου”.
Το θέμα ήταν η έγκριση δαπανών υπέρ της ΑΝΚΟ “για την υποστήριξη μελετών και επικαιροποίηση φακέλων για έργα του Δήμου” και συγκεκριμένα, για τα υπό δημοπράτηση έργα ύδρευσης σε έξι οικισμούς και τη Δημοτική Κοινότητα Σερβίων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού 32.000 €, για το Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων με την επιπλέον τροποποίηση της μελέτης για Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου 30.000 €, για την οικιστική ανάπλαση Τριγωνικού 11.000 € και την οικιστική ανάπλαση του Λιβαδερού 10.000 €. Τα ως άνω ποσά επιβαρύνονται με τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Διευκρινήσεις επί του θέματος έδωσε ο γενικός δ/ντης της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.    

4. Πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου (Δίμηνης  διάρκειας).
Προτάθηκε η μείωση των αιτούμενων θέσεων από 11 σε 6, αφού για το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, το επόμενο διάστημα “τρέχουν” 65 προσλήψεις 5μηνης διάρκειας από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και 12 8μηνης διάρκειας από τα συναρμόδια υπουργεία για τους ΟΤΑ.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε η Έφη Τσίγκα, δηλώνοντας “κάθετα αντίθετη” σε τέτοιες μορφές απασχόλησης.
Για τυπικούς λόγους η απόφαση θα καταγραφεί σε επόμενη συνεδρίαση.  

5. Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Αφορά μικρή προσαύξηση δαπάνης για το έργο συντήρησης δεξαμενής στο Βελβεντό.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

6. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΑΝΚΟ, του  Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την εκπόνηση  μελέτης “Βελτίωση τμήματος οδού Βουνάσας – Ελάτης εντός των ορίων της Π.Ε. Κοζάνης”.
Αφορά την εκπόνηση μελέτης για  ασφαλτόστρωση οδού 4,92 χλμ, εντός των ορίων της Π.Ε. Κοζάνης, του δρόμου Ελάτης – Βουνάσα προς Δεσκάτη (από τη μεριά της Δεσκάτης της ΠΕ Γρεβενών ο δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί). Τα έργο που είναι ενταγμένο από παλιότερα στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, είναι αρχικού προϋπολογισμού 2.000.000 € και σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, εκτιμάται ότι η τελική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 1.200.000 €. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης υπολογίζεται στους επτά (7) μήνες, μη συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα απαιτηθεί για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: “Προστατευτικές μπάρες και κιγκλιδώματα δρόμων Οικισμού Μεταξά”.
Εγκρίθηκε παράταση χρόνου περαίωσης του έργου μέχρι τις 5.9.2012.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

8. Λήψη απόφασης για χωροθέτηση Λαϊκών Αγορών και προσδιορισμού ανταποδοτικού τέλους.
Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες αφού οι αρμοδιότητες είσπραξης των ανταποδοτικών τελών ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και επί της ουσίας είναι ανέφικτη και ανενεργή. Στην εισήγηση του δημάρχου έγινε γνωστό ότι εστάλη επιστολή από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, για μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

9. Λήψη απόφασης για έγκριση μελέτης κυκλοφοριακής σύνδεσης στη θέση Άγια Ανάληψη της Τ.Κ. Πολυράχου.
Αφορά τη διευθέτηση της εξόδου των οχημάτων της μεταλλευτικής εταιρείας ΜΕΤΕ, από το εργοτάξιο στην Εθνική (;) οδό Σερβίων – Λάρισας στο ύψος της θέσης “Ανάληψη” Πολυράχου. Παρουσιάστηκε μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη ΜΕΤΕ και για λόγους επιτάχυνσης του έργου, προτάθηκε οι διαδικαστικές ενέργειες αδειοδότησης εκτέλεσης του έργου να γίνουν από το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, με δαπάνες φυσικά της ΜΕΤΕ.
Εγκρίθηκε ομόφωνα.

10. Κατανομή αδιάθετων υπολοίπων διαφόρων χρηματοδοτήσεων.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

11. Ανανέωση μίσθωσης αίθουσας ζωγραφικής στην Δ.Ε. Βελβεντού.
Προτάθηκε η ανανέωση της μίσθωσης για άλλα πέντε (5) έτη, αντί μηνιαίου μισθώματος 292,44 €, με τους όρους της παλιάς μίσθωσης.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

12. Έγκριση υποβολής αίτησης προς Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  για επιμήκυνση υπάρχοντος  δανείου.
Αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 15 σε 25 έτη που συνεπάγεται για το δήμο, μείωση της δόσης από 400.000 σε ~250.000 €.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

13. Έγκριση δαπάνης για την εκδήλωση μαγειρέματος “1η Σερβιώτικη Γαστρονομία”.
Προτάθηκε, μετά την παρουσίαση του αιτήματος από τη Νανά Γκαμπούρα,  έγκριση δαπάνης περίπου 2.000 €.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

14. Έγκριση δαπάνης για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Αγίας Κυριακής.
Προτάθηκε επιχορήγηση* του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ με το ποσό των 3.000 €, για πέντε (5) εκδηλώσεις -προϋπολογισμού 4.700 €- στα πλαίσια του εορτασμού της πολιούχου των Σερβίων Αγίας Κυριακής.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.
* Ερώτημα: Μήπως “ανοίγει ο δρόμος” για ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους συλλόγους του δήμου Σερβίων – Βελβεντού;

15. Έγκριση δαπάνης για επανέκδοση βιβλίου του Ξυγγόπουλου Ανδρέα με τίτλο “Τα Μνημεία των Σερβίων”.
Αφορά αίτημα του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ, για επανέκδοση 1000 αντιτύπων του ως άνω βιβλίου.
Ψηφίστηκε ομόφωνα η απαιτούμενη συνολική δαπάνη των 3.000 €.

16. Έγκριση δαπάνης για ανάθεση  κατασκευής γεώτρησης στην Τ.Κ. Μεταξά.
Προτάθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεσης κατασκευής γεώτρησης δαπάνης περίπου 26-28.000 € στην περιοχή του Μεταξά -στο τρίγωνο της διασταύρωσης προς Λιβαδερό και Λάρισα-, για την προώθηση οριστικής λύσης υδροδότησης του Μεταξά, του Τριγωνικού, του Πολυράχου και του Προσηλίου.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

17. Λήψη απόφασης για προσκύρωση δημοτικών εκτάσεων.
Αφορά λήψη γενικής απόφασης που να περιορίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προσκύρωσης δημοτικών εκτάσεων.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

18. Επικαιροποίηση των 59/2007 και 60/2007 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πρώην Δήμου Σερβίων για παραχώρηση δημοτικής έκτασης για σταυλικές εγκαταστάσεις.
Προτάθηκε το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος (3 έτη).
Ψηφίστηκε ομόφωνα

19. Παροχή πόσιμου νερού σε δημότες.
Αφορά νέες συνδέσεις παροχών πόσιμου νερού σε αιτούντες δημότες.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

20. Διάφορα θέματα.
Στα διάφορα θέματα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν:
Α. Τροποποίηση απόφασης κανονισμού για τα τιμώμενα πρόσωπα, στην ουσία επικαιροποίηση της απόφασης για κάλυψη των δαπανών από την επικείμενη επίσκεψη του  Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε η κα Τσίγκα.

Β. Πρόταση για έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2 του ΥΠΕΚΑ, για ενεργειακή αναβάθμιση του Πολυλειτουργικού κτιρίου Τρανοβάλτου -κτίριο ΚΑΠΗ, αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, ιατρείου κλπ-, λόγω των μεγάλων θερμικών απωλειών που παρουσιάζει, που μεταφράζεται σε μεγάλη δαπάνη θέρμανσης για το δήμο.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

Γ. Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας δημιουργίας “Κέντρου Δια Βίου Μάθησης” στα Σέρβια και τις έδρες των π. Δ.Δ.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε η κα Τσίγκα.  

Δ. Έγκριση κατανομής υπολοίπου ποσού ΣΑΤΑ 160.00€, σε προμηθευτές.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα είχαμε:
–  Ενημέρωση από το δήμαρχο, ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία Μαΐου 2012, το χρέος του δήμου μειώθηκε από τα 5.500.000 € στις 1.1.2011 στα 2.254.000 € (!)
– Από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μενέλαο Μακρυγιάννη τέθηκε το θέμα της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων έτους 2011, που υπολείπεται περίπου κατά 30.000 € της εγκεκριμένης από το Δ.Σ. δαπάνης.
– Από το σύμβουλο της μειοψηφίας Ευθύμιο  Δισερή, εκφράστηκαν παράπονα για τη δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας στο Λιβαδερού και τέθηκε το ερώτημα για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους, από τον αποχιονισμό του Λιβαδερού την περίοδο 2011-2012.
– Από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργο Παπαδόπουλο τέθηκε το ερώτημα της μονοδρόμησης της οδού “Κάρπου” στα Σέρβια.
– Τέλος από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων Αθανάσιο Τσιρέκα, τέθηκε το θέμα λειτουργίας και ανανέωσης των συμβάσεων των αναψυκτηρίων, που τελικά παραπέμφθηκε για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Γιώργος Μαστρ.
www.mikrovalto.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.