Ζήτηση από Γαλλία και Κύπρο για τα τριαντάφυλλα του Βοΐου!triantafilo283-440x330Έδαφος κερδίζουν διαρκώς στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού προϊόντα με βάση το τριαντάφυλλο, όπως το ροδέλαιο, το ροδόνερο αλλά και το ομώνυμο γλυκό κουταλιού, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για την προώθηση ακόμη περισσοτέρων προϊόντων όπως τα καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια. Φορείς από τη Γαλλία και την Κύπρο έχουν εκδηλώσει πρόσφατα έντονο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά, ωστόσο η ζήτηση προς το παρόν δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω της μικρής παραγωγής, καθώς ο κλάδος των καλλιεργητών του τριαντάφυλλου δεν έχει πολλά χρόνια που ξεκίνησε να αναπτύσσεται.

Συγκεκριμένα οι πρώτες καλλιέργειες έγιναν το 2005 και μετά τα τέσσερα χρόνια που απαιτούνται για την παραγωγή, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών και Οπωροκηπευτικών Βοΐου, η φετινή σοδειά ξεπέρασε τους 6,5 τόνους τριαντάφυλλα, από τα οποία παρήχθησαν μισό λίτρο ροδέλαιο διπλής απόσταξης, 0,4 λίτρα πρωτόλαδο, 1600 λίτρα ροδόνερο διπλής απόσταξης και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που γίνεται περιζήτητο λόγω της ωφέλιμης ιδιότητάς του στην καλή υγεία.

Στόχοι του Συνεταιρισμού είναι αφενός η αύξηση της παραγωγής με νέες φυτεύσεις ροδώνων και αφετέρου η οργάνωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου και συσκευαστηρίου για την παραγωγή και συσκευασία και άλλων προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με ειδικό επιστήμονα για την παρασκευή καλλυντικών υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Φεβρουάριο του 2013. Εξάλλου, ο Συνεταιρισμός θα επιχειρήσει να αποστάξει φέτος για πρώτη φορά και λεβάντα και φασκόμηλο και πιθανόν και άλλα φαρμακευτικά φυτά, προκειμένου να διευρύνει τη γκάμα των αιθερίων ελαίων που θα παράγονται στο Ν. Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του κλάδου κάνουν λόγο για μεγάλες προοπτικές, που υπόσχονται, όπως λένε, εκατοντάδες θέσεις εργασίας, παραγωγή νέου πλούτου και παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής βιολογικής και οικονομικής αξίας.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.