Το Debate των υποψήφιων βουλευτών στα Σέρβια – ΒίντεοdebServ12.6.12_2Σε πολύ ενδιαφέρουσα εξελίχτηκε τελικά, η ανοιχτή εκδήλωση πολιτικού διαλόγου με θέμα  “Εθνικές Εκλογές 17ης Ιουνίου 2012” και καλεσμένους υποψήφιους βουλευτές, που διοργανώθηκε από το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουνίου, στην πλατεία των Σερβίων. Κι αυτό συνάγεται από το αμείωτο ενδιαφέρον με την παρουσία του συνόλου των παρευρισκομένων μέχρι τη λήξη της, κοντά στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, και κυρίως  από τα πολλά, εύστοχα και ποικίλα ερωτήματά τους που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές.

Τα κόμματα εκπροσώπησαν οι υποψήφιοι βουλευτές στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης από τη Νέα Δημοκρατία, Πολυδεύκης Λιάκος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Έφη Τσίγκα από το Κ.Κ.Ε. και Ντόρα Τσικαρδάνη από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Η εντοπιότητα των υποψήφιων βουλευτών (Λιάκος-Τσίγκα-Τσικαρδάνη) και τα τοπικά θέματα και προβλήματα που κυριάρχησαν, κατέστησαν το διάλογο πιο ουσιαστικό και περιόρισαν τον «ξύλινο», κουραστικό και άνευ ουσίας πολιτικό λόγο που επικρατεί συνήθως σε ανάλογες τηλεοπτικές συζητήσεις.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο συντονιστής της διαδικασίας Χρήστος Ελευθερίου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, τόνισε ότι:

“Εγκαινιάζουμε απόψε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τα πολιτικά κόμματα.
Οικονομική κρίση, διλήμματα, απειλές, προγράμματα, αλλά και αρκετά νέα κόμματα, έχουν αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τελικά τον τρόπο που ψηφίζουμε…

Μέσα σε αυτό το -για πολλούς από μας- θολό πολιτικό τοπίο, θεωρήσαμε σαν Δημοτική αρχή ότι  ένας άμεσος διάλογος, μια «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία των ψηφοφόρων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα συμβάλλει στην ενημέρωσή μας, αλλά και θα δώσει την ευκαιρία στους πολιτικούς συνδυασμούς να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους, απαντώντας στα ερωτήματά μας.

…Άλλωστε οι αποφάσεις, που θα κληθούν να λάβουν οι σημερινοί υποψήφιοι και αυριανοί κυβερνώντες, αφορούν τη ζωή και το μέλλον  των παιδιών μας…”

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος για 5-6 λεπτά στον καθένα από τους υποψήφιους βουλευτές, που αναφέρθηκαν στα προγράμματα των κομμάτων τους ενόψει των προσεχών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.

Ανοίγοντας στη συνέχεια ουσιαστικά τον κύκλο του διαλόγου ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αξία της ανοιχτής δημοκρατικής επικοινωνίας που πρέπει να συνεχιστεί, απηύθυνε τα πρώτα ερωτήματα στους υποψήφιους βουλευτές που αφορούσαν στη στάση των κομμάτων μετά τις εκλογές σχετικά με το κλείσιμο –ή το επικείμενο κλείσιμο-  των δημόσιων Υπηρεσιών -Εφορία, ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, Γυμνάσια Τρανοβάλτου και Λιβαδερού- και τις θέσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής.

debServ12.6.12_3Μετά τις πρώτες απαντήσεις των υποψηφίων στα ερωτήματα του δημάρχου, ο λόγος δόθηκε στον κόσμο, με τον κατάλογο των ερωτώντων, που ταυτόχρονα θα έκαναν και τις τοποθετήσεις τους, να αριθμεί δώδεκα άτομα. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα ερωτήματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και εστιάζονταν στη μάστιγα της ανεργίας, στα τοπικά προβλήματα στο χώρο της υγείας, στο κλείσιμο των υπηρεσιών στα Σέρβια, στη (λαθρο)μετανάστευση, στη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, στην Περιφερειακή αποκέντρωση υπηρεσιών της Αθήνας, στο επικείμενο κλείσιμο(;) της ΛΑΡΚΟ, στο δρόμο Σερβίων – Ελάτης κ.α. Ο πρώτος από τον κατάλογο των ερωτώντων-ομιλητών ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος “Δημιουργία, ξανά” Ζήσης Δουγαλής, που ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του, ιδιαίτερα στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Εκτός καταλόγου ομιλητών, στο τέλος, πήρε το λόγο η νεαρή Εύη Θεοδωρίδου, που σε δραματικό τόνο, μεταξύ άλλων, ρώτησε “ποιο είναι το μέλλον των νέων σ’ αυτή την πατρίδα, έτσι που την καταντήσατε…”, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Με τις 12λεπτες απαντήσεις των υποψήφιων βουλευτών στα ερωτήματα του κοινού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του πρωτόγνωρου για τα Σέρβια ανοιχτού πολιτικού διαλόγου.

Δεν έλειψαν και οι -εντός ορίων- αντεγκλήσεις μεταξύ των υποψηφίων, ή ακόμη και των υποψηφίων με τον κόσμο, από τις οποίες ξεχωρίσαμε τις παρακάτω:

– την αναφορά-καταγγελία της υποψήφιας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ Ραχήλ Μακρή, ότι “στον 6ο όροφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επί της θητείας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχαν προσληφθεί 142 σύμβουλοι και πολλοί μετακλητοί υπάλληλοι…”, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου που -όπως είπε- “τηλεφώνησα τώρα στον πρώην υπουργό που μου ανέφερε ότι απασχολούσε 23 συμβούλους από τους 40 περίπου που δικαιούνταν  βάσει του οργανογράμματος…”

– την αναφορά της υποψήφιας του ΚΚΕ Έφης Τσίγκα για την επαναφορά της αγροτικής παραγωγής σε αποδοτικές μονοκαλλιέργειες “και όχι σε τριαντάφυλλα, ιπποφαές, τρούφες και μανιτάρια…”, που προκάλεσε την έντονη απάντηση του Γ. Κασαπίδη -ίσως το θεώρησε και έμμεση βολή εναντίον του- ότι “το ροδέλαιο του συνεταιρισμού της Κοζάνης βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς ποιότητας στον κόσμο…”

– τη θορυβώδη αντίδραση 2-3 παρευρισκομένων, στην αναφορά του υποψήφιου Π. Λιάκου “ότι εισπράττει από τον κόσμο που έρχεται σε επαφή, τη θέληση για σχηματισμό αριστερής διακυβέρνησης”, που γρήγορα εκτονώθηκε με την παρέμβαση του συντονιστή.

Ας ελπίζουμε ότι η ως άνω επιτυχημένη δημοκρατική διαδικασία να γίνει προπομπός  και για άλλες ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, στα Σέρβια και στις έδρες των άλλων Δημοτικών Κοινοτήτων (Τρανόβαλτο, Λιβαδερό, Βελβεντό).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, mikrovalto.gr     
Βίντεο: Live-Avles.gr

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.