Με παρατεταμένο επεισόδιο ρύπανσης μπαίνει και φέτος το καλοκαίρι



ripansi_kozanis235235Για άλλο ένα καλοκαίρι (και όχι για πρώτη φορά φέτος) το νέφος κάνει αισθητή την εμφάνιση του με τις συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων να  έχουν πάρει την ανηφόρα και τους κατοίκους του λεκανοπεδίου… τα βουνά για να αναπνεύσουν λίγο καθαρό αέρα.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Κέντρο Περιβάλλοντος πληροφορηθήκαμε ότι το επεισόδιο οφείλεται σε μεγάλες εκπομπές τέφρας από τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας σε συνδυασμό μες την κακή ποιότητα κάρβουνο. Η κατεύθυνση των ανέμων αποτρέπει την εξάπλωση του νέφους προς την Πτολεμαίδα,  που αυτή τη φορά τη γλύτωσε, αλλά πνίγει τα χωριά στο κέντρο του λεκανοπεδίου (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Μαυροδένδρι). Το φαινόμενο προβλέπεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες λόγω δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, πράγμα που κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων, έστω και εκ των υστέρων (μείωση φορτίου και εξορυκτικής δραστηριότητας).

Δεν ωφελεί να επαναλάβουμε τα ίδια για τα μέτρα αντιρρύπανσης, την πρόληψη των επεισοδίων ρύπανσης, τις ευθύνες της κεντρικής και τοπικής εξουσίας  για το ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο που πλήττει το περιβάλλον και την υγεία μας. (Τι άλλο να πεις σε ώτα μη ακουόντων…)

Στις εκλογές της 17ης  Ιουνίου μπορεί να μη γνωρίζουμε ποιοι θα «μαυριστούν», αλλά ξέρουμε σίγουρα πως όλοι οι ψηφοφόροι του Ν. Κοζάνης θα πάνε στις κάλπες… μαυρισμένοι από το νέφος!

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη- Τόπος να ζεις»
Πληρ. Λευτέρης Ιωαννίδης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.