Κ.Ο.Κ. – Point System: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας Οδηγός



astinomia_logoΚάποιες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν τις παραβαίνουν οι οδηγοί, στοιχίζουν πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα και κάποιους πόντους στο point system.

Όταν ο οδηγός συμπληρώνει 25 πόντους , τότε του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και υποχρεούται να ξαναδώσει εξετάσεις. Την πρώτη φορά το δίπλωμα αφαιρείται για έξι τουλάχιστον  μήνες . Αν συμπληρώσει ξανά 25 πόντους εντός πενταετίας το δίπλωμα αφαιρετέ για 1 χρόνο
Στην περίπτωση που συμπληρώσει εκ νέου 25 πόντους εντός πενταετίας το δίπλωμα αφαιρείται για 2 χρόνια .Οι τροχαίες παραβάσεις παραγράφονται μετά τα 4 χρονιά και μετά από 2 χρονιά για τους  επαγγελματίες.

5 πόντοι point system

Περιορισμοί κυκλοφορίας ( παραβίαση προτεραιότητας λόγω στενότητας του δρόμου, παράνομη είσοδος σε πεζόδρομο με σήμανση, χρήση κόρνας σημεία οπού απαγορεύεται με σήμανση)
Απόρριψη αντικειμένων που παρακωλύουν την κυκλοφορία ή καθιστούν ολισθηρό το οδόστρωμα ( διαρροή ή πτώση φορτίου )
Μη χρήση ζώνης ή κράνους από επιβάτη.
Αντίθετη κίνηση , κίνηση σε πλατεία πεζόδρομο, νησίδες, αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο.
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας >20 χλμ/ώρα.

·         Ταχογράφοι, αλλοίωση στοιχείων μέτρησης ταχύτητας ταχογράφου και περιοριστή ταχύτητας ή επενέργεια στους μηχανισμούς αυτούς με σκοπό την αλλοίωση των ενδείξεων.
·         Μη σήμανση με προειδοποιητικό τρίγωνο ή ρυμούλκηση σε αυτο/δρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας.
·         Σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας , κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, λεωφορείων ή συρμών άνω των 7 μέτρων στην  αριστερή λωρίδα
·         Κίνηση μη μηχανοκίνητων οχημάτων ή οχημάτων τα όποια εκ κατασκευής δεν αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 50 χλμ/ώρα σε αυτο/δρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας.
·         Αντικανονική είσοδος ή έξοδος στον αυτοκινητόδρομο, Λωρίδα κυκλοφορίας –  μη έγκαιρη κατάληψη  της αντιστοίχου στην έξοδο από αυτοκινητόδρομο.
·         Οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, συγκέντρωση στο αίμα: 0,5g/l έως 0,8g/l..
·         Ακολούθηση αυτοκίνητων άμεσης ανάγκης.
·         Κίνηση ή στάθμευση σε λωρίδα κίνησης Μέσων Μαζικής μεταφοράς

3 πόντοι point system

Επικίνδυνη ή κακή φόρτωση ή υπέρβαρο.
Μη τήρηση υποχρεώσεων – παραχώρηση προτεραιότητας σε οδικούς κόμβους
Υποχρέωση οδηγών για διευκόλυνση Μέσων Μαζικής μεταφοράς.
Ταχύτητα και αποστάσεις μεταξύ οχημάτων, Έλενος και εποπτεία του οχήματος ,ρύθμιση ταχύτητας κατά τις περιστάσεις, άσκοπη βραδυπορία οχήματος, μείωση ταχύτητας λόγω προσέγγισης σε σχολειό, στροφές, στήσεις λεωφορείον , έλλειψη  ορατότητας. Αντιολισθητικές αλυσίδες που δεν έχουν τοποθετηθεί στους δυο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά και κινείται σε οδό με χιόνια.
Λοιπές διατάξεις για προσπέρασμα – κυκλοφορία σε στοίχους
Αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου, χρήση ακουστικών συνδεδεμένες με ηχητικές συσκευές, χρήση τηλεόρασης, οδηγός δεν έχει σωματική η διανοητική ικανότητα.
Αντικανονική συμπεριφορά οδηγών προς τους χρηστές της οδού, ασύνετη οδήγηση, συμπεριφορά οδηγών που προκαλεί τρόμο και ανησυχία, συμπεριφορά οδηγών που να θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία.
Διαγραμμίσεις οδοστρώματος λοιπές περιπτώσεις.
Μη συμμόρφωση σε υποδείξεις τροχονόμου

Άρθρο Αuto Τρίτη
Επιμέλεια svouranews

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.