Χαράτσια: Ετοιμάζουν κόλαση μετά τις εκλογές!xaratsi_akiniton8765Αναπόσπαστο μέρος του μνημονίου, της δανειακής σύμβασης, των εφαρμοστικών νόμων, με τους οποίους εξειδίκευσαν τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, είναι τα βαριά χαράτσια που περιμένουν το λαό, όπως αυτά που στέλνουν αμέσως μετά τις εκλογές με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ερχονται από φέτος και φορολογούν την απόλυτη φτώχεια, εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα! Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (857 ευρώ το μήνα), που μέχρι πέρσι ήταν αφορολόγητο, βάζουν φόρο 700 ευρώ! Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ – αφορολόγητο μέχρι πέρσι – θα πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ! Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης αφορολόγητα μέχρι και πέρσι, από φέτος επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ, σχεδόν 2 μισθούς!

Σε κάθε περίπτωση ο φόρος που επιβάλλουν υπολογίζεται πάνω στο μεγαλύτερο ποσό του προσδιοριζόμενου εισοδήματος, είτε του πραγματικού είτε του «τεκμαρτού». Με τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων θα υπολογίζουν και τα διογκωμένα «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης, υποχρεώνοντας τα λαϊκά στρώματα να τους πληρώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Με το κόλπο των «τεκμηρίων» ο καθένας υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000 ευρώ.

Αν ζει σε σπίτι 80 τ.μ. υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Ο συγκεκριμένος λαϊκός άνθρωπος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι, θα κληθεί να τους πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τις 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ακόμη και με «μπλοκάκι», με ετήσια εισοδήματα ακόμη και κάτω από το νέο καρατομημένο αφορολόγητο (5.000 ευρώ) υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι’ αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»!

Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη, τότε θα πληρώσουν και χαράτσι 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει». Για παράδειγμα, αν το δηλωμένο, πραγματικό εισόδημα είναι στα 3.000 ευρώ και το «τεκμαρτό», δηλαδή αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στα 6.000 ευρώ, τότε απαιτούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ποσού των 6.000 ευρώ (που είναι το μεγαλύτερο), απαιτούν δηλαδή αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ ! Επί της ουσίας βάζουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτες καταναλώσεις, για τα εμπορεύματα των καπιταλιστών που ξέμειναν απούλητα στο ράφι.

Η ληστεία που συντελείται μέσα από την εκκαθάριση των δηλώσεων έχει και συνέχεια.

Συγκεκριμένα:

– Εχουν πετσοκόψει και τις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Από κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο – αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών – αρπάζουν από 280 ευρώ (140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα).

– Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα στείλουν το τέλος «αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα (πάνω από 12.000 ευρώ) που αποκτήθηκαν πέρσι. Και το συγκεκριμένο χαράτσι υπολογίζεται με βάση το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή «τεκμαρτό» εισόδημα. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο εισοδήματος, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο από φέτος «τέλος επιτηδεύματος» (500 ευρώ για επαγγελματίες με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες και 400 ευρώ στις μικρότερες πόλεις).

Ριζοσπάστης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.