Σαμοθράκη: Το νησί του αιόλου



samothraki-400x286Η Σαμοθράκη ή αλλιώς, το νησί του Αιόλου, είναι το ψηλότερο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος απέναντι από την Αλεξανδρούπολη από την οποία απέχει 28 ναυτικά μίλια. Το όνομά της ίσως να προέρχεται από την όψη του ορεινού της όγκου.

Η προελληνική λέξη «σάμος» σημαίνει ύψος και Σαμοθράκη είναι η υψηλή Θράκη. Σε μια έκταση μόλις 178τ.χλμ. αναπτύσσεται το όρος Φεγγάρι ή Σάος, το «Ιερό Βουνό» της αρχαιότητας σε ύψος 1611μ., ενώ ποσοστό 8,4% της επιφάνειας του νησιού βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000μ.

Γι’ αυτό και το βουνό αυτό με τα δάση, τα λιβάδια, τις σάρες, τα βράχια και τα ποτάμια του έχει διαμορφώσει την ζωή και τις παραδόσεις των κατοίκων και τις προσδοκίες όλων των ανθρώπων που το επισκέφτηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, μυστήρια εφάμιλλα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ενώ ο Όμηρος στην Ιλιάδα φαντάστηκε τον Θεό της Θάλασσας Ποσειδώνα να παρακολουθεί τον Τρωϊκό Πόλεμο «επ’ ακροτάτης κορυφής Σάμου υληέσσης Θρηϊκής» (Ομήρου Ιλιάδα, Ν στ. 10-19).

Οι πιο διάσημες παραλίες του νησιού…

-Κήποι

-Πάχια Άμμος

-Πύργος του Φονιά

Η Σαμοθράκη προσφέρει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και όχι μόνο:

-Αγροτικός

-Θαλάσσιος

-Ορεινού όγκου

-Ιαματικού

-Θρησκευτικού

-Αρχαιολογικού

Από τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται ο νομός, αξίζει να δοκιμάσετε το λάδι και τις ελιές που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Δήμου και, οπωσδήποτε, τα τοπικά τυριά όπως η μυζήθρα και το ξεροτύρι που παράγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε μικρά, παραδοσιακά τυροκομεία. Ακόμη, δοκιμάστε το ντόπιο μέλι ανθέων που είναι ακατέργαστο και το βασιλικό πολτό που προσφέρουν οι μελισσοκόμοι του χωριού. Η μικρή ποσότητα παραγωγής είναι σημάδι της καλής του ποιότητας. Φυσικά, η Σαμοθράκη δεν υστερεί ούτε στα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται από εγχώρια φρούτα όπως το βύσσινο, το πετροκέρασο, το κυδώνι, το βερίκοκο, το αγριόσυκο και το άγριο δαμάσκηνο το οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν ‘πράουστο και το οποίο φτιάχνεται μόνο εδώ!’. Υπέροχο είναι και το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι.

Η πολύμορφη και άγρια της βλάστηση υπερβαίνει την στερεότυπη εικόνα του νησιού με τις αμμώδεις παραλίες. Στο φως του Φεγγαριού, της υψηλότερης κορυφής του νησιού, αναδύεται ο μυστηριακός χαρακτήρας της Σαμοθράκης. Τα Καβείρια Μυστήρια αντηχούν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, ενώ στις σκιές των γενοβέζικων κάστρων εξελίσσονται ακόμη ιπποτικές ιστορίες.

Το νησί στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερό. Η υποβλητική γοητεία της φύσης του το είχε καταστήσει κέντρο μυστηριακών τελετών, των περίφημων «Καβείριων Μυστηρίων». Το Ιερό των Μεγάλων Θεών που βλέπουμε εν μέρει αναστηλωμένο σήμερα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης ακμής του νησιού ως θρησκευτικού κέντρου κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, όπως επίσης και το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου, προκαλώντας τον θαυμασμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το λιμάνι συναντάμε τα Θέρμα ή Λουτρά, κτισμένα σε μια κατάφυτη περιοχή με πλατάνια, καστανιές, μυρτιές και άφθονα νερά.

Το απόκρημνο Σάος, με υψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι (1670 μ. η υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου), τα πυκνά δάση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά διαφοροποιούν την Σαμοθράκη από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα γάργαρα ρυάκια που δημιουργούν εντυπωσιακούς καταρράκτες και δροσερές φυσικές πισίνες («βάθρες») συνθέτουν ένα σπάνιο, εξωτικό τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες.

Οι ιαματικές πηγές έχουν μετατρέψει τα Θέρμα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα από τουριστική άποψη μέρη του νησιού με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Ο Δήμος Σαμοθράκης πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις με σκοπό τη βελτίωση και επέκταση των υπηρεσιών που παρέχει το Υδροθεραπευτήριο.

prionokordela.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.