Χαιρετισμός του προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Κων/νου Κυριακίδη στην Έκθεση Εορδαία 2012



kiriakidis_eve_kozanis_omilia654Σας καλωσορίζω εκ μέρους της Διοίκησης του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης και προσωπικά στα εγκαίνια της 4ης Έκθεσης «ΕΟΡΔΑΙΑ 2012», που διοργανώθηκε από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαίδας και Εορδαίας και το  Επιμελητήριο μας σε πείσμα της χωρίς προηγούμενο οικονομικής ύφεσης που βιώνει η επιχειρηματική κοινότητα, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και ολόκληρη η κοινωνία.

Η σημερινή παρουσία όλων μας στην έκθεση αυτή και το γεγονός της άμεσης ανταπόκρισης και μεγάλης συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στέλνει τρανταχτό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση αρμοδίων ότι επιτέλους θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που καθορίζουν το μέλλον της και να προωθήσουν λύσεις αναπτυξιακές, λύσεις που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση που σαρώνει τις επιχειρήσεις και απειλεί με ολοκληρωτική κατάρρευση την οικονομία και την κοινωνία.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης ΕΟΡΔΑΙΑ 2012 ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία επιβεβαιώνει στην πράξη ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικοδόμησης μιας βιώσιμης και δυναμικής οικονομίας.

Η εφετινή διοργάνωση υπήρξε μεγάλη πρόκληση για εμάς. Θα ήταν εύκολο  για το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαίδας να μην προχωρήσουν εφέτος στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, λόγω της κρίσης. Όμως οι θέσεις και απόψεις του Επιμελητηρίου, το οποίο εκπροσωπώ,  είναι να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα μέλη του και μάλιστα στα δύσκολα, όπως τώρα που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης.

Υποχρέωσή μας είναι  να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να παλέψουμε για τις επιχειρήσεις και το μέλλον μας και όχι να παραιτηθούμε.

Αυτό που ζητούμε βέβαια από την εκάστοτε Κυβέρνηση είναι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για δημιουργία.

Όμως -είναι τραγικό- φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε ποια Κυβέρνηση και  ποιος πολιτικός αρχηγός θα μας τις δώσει;

Ποιος ή ποιοί θα τολμήσουν τη νέα προσπάθεια που περιμένουμε όλοι για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε σαν έθνος για το καλύτερο,  να αναζωπυρώσουμε την κρυμμένη ελπίδα (αυτή που πάντα πεθαίνει τελευταία όταν όλα μα όλα κυριολεκτικά καταρρέουν δίπλα μας) ;

Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα».  Τα σενάρια μένουμε ή φεύγουμε από την Ε,Ε, -ευρώ ή δραχμή,- οργιάζουν εντός και εκτός συνόρων.   Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν υπάρχει κυβέρνηση.  Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί επικαλούνται μεγάλες διαφορές  – «προφάσεις εν αμαρτίαις»- και η χώρα βρίσκεται και πάλι σε προεκλογική περίοδο. . .

Δυστυχώς συνάδελφοι και συναδέλφισσες εμείς οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μόνοι μας!

Μόνοι, βαριά λαβωμένοι από την κρίση, βγαίνουμε μπροστά όλοι εμείς που με «νύχια και δόντια» κρατούμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και  τρώμε από τις σάρκες μας για να μην στείλουμε «εμείς» τους εργαζομένους μας στην ανεργία, όταν αυτοί που έλαβαν εντολή να μας κυβερνήσουν  αρνούνται να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά και μικροκομματικά τους συμφέροντα και να κάνουν το εθνικό τους καθήκον.

Αδυνατούν προφανώς να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης  και αφήνουν τη χώρα ακυβέρνητη τη στιγμή που η πραγματική οικονομία πεθαίνει από έλλειψη ρευστότητας, αδιαφορία και εγκατάλειψη και η μόνη δύναμη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση που είναι η επιχειρηματικότητα οδηγείται σε αδιέξοδο.

Εμείς, οι μικροί και πολύ μικροί, έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες  χωρίς καμιά στήριξη από το κράτος,- που δυστυχώς μόνο εμπόδια φαίνεται να βάζει στην επιχειρηματικότητα, – δίνουμε τον συνεχή αγώνα για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, επιστρατεύουμε το Δυτικο-μακεδονικό μας επιχειρηματικό «δαιμόνιο», αξιοποιούμε τις δυνατότητες του τόπου μας και αναδεικνύουμε την τοπική ανάπτυξη σε προσωπική μας υπόθεση.

Στοχεύουμε σαν Επιμελητήριο στο   ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν και να ανθίσουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.

Με τις λίγες δυνατότητες και τους μηχανισμούς ανάπτυξης του φορέα μας και  με τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της Διοίκησης του Επιμελητηρίου που εκπροσωπεί τα μέλη,  στηρίζουμε από μόνοι μας τις επιχειρήσεις μας, γνωρίζοντας καλά ότι «δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε!».

Κι αυτό γιατί,  πάνω στις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες κατά κανόνα επιχειρήσεις  του τόπου μας, σαν αυτές που κατορθώσαμε όλοι εμείς που αποτελούμε τη «ραχοκοκαλιά της Οικονομίας» να δημιουργήσουμε ( ο καθένας ξέρει πώς, με τι δουλειά  και με ποιες θυσίες)  στηρίζεται η όποια προσπάθεια ή ελπίδα για πάταξη της ανεργίας, για οικονομική και κοινωνική συνοχή  και σίγουρα η προσδοκία για ένα καλύτερο και περισσότερο νοικοκυρεμένο από κάθε άποψη «αύριο» για τα παιδιά μας κυρίως.  

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες  η διοργάνωση της έκθεσης ΕΟΡΔΑΙΑ 2011 είναι ένα στοίχημα που και πάλι θα κερδηθεί!
Με τη θέληση και το πείσμα των διοργανωτών,
Του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαίδας,
του Επιμελητηρίου,
των εκθετών
και των χιλιάδων επισκεπτών της –
που εύχομαι εφέτος να είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι.
Είμαι βέβαιος πως η Έκθεση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες εκθέτες, στους οποίους ανήκουν τα θερμότερα συγχαρητήρια όλων μας και οι ευχαριστίες που τη στηρίζουν, παραμένοντας  «μάχιμοι» και βλέποντας  παρά τις αντιξοότητες Μπροστά!
Εμείς συνάδελφοι και συναδέλφισσες δίνουμε πλέον το καλό παράδειγμα στους πολιτικούς αρχηγούς αυτού του Κράτους.  
Ελπίζω οι αρμόδιοι σε τοπικό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα στα εγκαίνια μας να τους μεταφέρουν το μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα ΕΜΠΡΟΣ. Αυτό  το μήνυμα  εκπέμπει η 4η έκθεση «Εορδαία 2012», γιατί αυτό είναι πράγματι που έχει ανάγκη ο τόπος, αυτό ζητά η επιχειρηματική κοινότητα που πορεύεται δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό «Μοναχική Πορεία Ανάπτυξης».

Καλή επιτυχία σε όλους. Καλές δουλειές στους συναδέλφους εκθέτες.
Σας ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.