Πράσινο χωριό η Ελάτη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού



elati_kozanis3453Ένα πράσινο χωριό προσπαθεί να δημιουργήσει ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού στην περιοχή των Καμβουνίων, εκμεταλλευόμενος τις φυσικές ομορφιές και τις νέες δυνατότητες που δίνει το φράγμα του Ιλαρίωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή στοχεύει στην αναβάθμιση της πρώην κοινότητας Ελάτης, ενός ορεινού χωριού, που είναι πνιγμένο στο πράσινο. Ειδικότερα, πρόκειται να υποβάλει τεχνικό φάκελο για την ένταξη του Δ.Δ. Ελάτης στο Πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες -Νέο πρότυπο ανάπτυξης» του ΕΠΠΕΡΑΑ. Σκοπός του επιχειρηματικού σχεδίου που προετοιμάζεται είναι η υλοποίηση αναγκαίων και ώριμων παρεμβάσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στο Δ.Δ Ελάτης.

Το έργο αυτό σε συνδυασμό με το φράγμα του Ιλαρίωνα αναμένεται να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή και να την αναδείξει σε πρότυπο ανάπτυξης νέων περιβαλλοντικών και ενεργειακών τεχνολογιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση του Δ.Δ Ελάτης και η μετατροπή του σε πρότυπη περιοχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα αποτελεί όραμα του δήμου και μία από τις βασικές προτεραιότητές του. Η εφαρμογή του μοντέλου της Πράσινης Ανάπτυξης, αναμένεται να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της περιοχής, καθώς εκτός από την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η κατεύθυνση του δήμου Σερβίων – Βελβεντού σε πρωτοβουλίες και δράσεις πράσινης ανάπτυξης, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, στις παρεμβάσεις που στηρίζουν τον ορεινό όγκο της περιοχής και δημιουργούν θέσεις εργασίας, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας, ειδικά σε μια εποχή μακρόχρονης ύφεσης που αυξάνει το πρόβλημα της ανεργίας», δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ,  e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.