Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο»mamatseio_nosok_koz097Το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» συμμετέχει στην υλοποίηση του Προγράμματος «Διαπολιτισμική Μεσολάβηση σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Χώρας» και έχουν ήδη τοποθετηθεί  Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές στις υπηρεσίες του, οι οποίοι αφενός θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας και αφετέρου θα βοηθούν το αρμόδιο προσωπικό να επιτελέσει το έργο του.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ASANTE στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου ¸νταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2011 σε επιλεγμένα νοσοκομεία των Περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε 25 δημόσια νοσοκομεία της χώρας με την ένταξη περισσότερων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως δίαυλοι επικοινωνίας προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μετανάστες και το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο ρόλος του Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή έγκειται:

•    στην προσέγγιση των προβλημάτων και στην ερμηνεία των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των μεταναστών σε θέματα υγείας,

•    στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στις γλώσσες καταγωγής των υπηκόων τρίτων χωρών,

•    στην καλύτερη επικοινωνία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά πλαίσια που συμβάλει στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την κατανόηση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν,

•    στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, συνολικά.

Η κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ατόμων που προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον και ο προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση στο χώρο της υγείας, συνιστά διέξοδο για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.