Εγνατία οδός: H απόφαση για τοποθέτηση φράχτη ελπίδα για τη σωτηρία των αρκούδων στη Δ.Μακεδονία



egnatia_odos_neos_dromosΣημαντική είναι η απόφαση της Εγνατίας Οδού για την τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για να μην συνεχιστεί το φαινόμενο των συνεχόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Βασική αιτία του τόσο μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες αποτελεί η ανεπάρκεια της περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας, όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Για την κατασκευή της περίφραξης δεν έχουν τηρηθεί οι προτεινόμενες προδιαγραφές, για τις οποίες η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς από τον Απρίλιο του 2008 ακόμα. Μετά τα πρώτα ατυχήματα στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας οδού το 2009, και κατόπιν πιέσεων από τις ΠΟ, τοποθετήθηκε δεύτερη ενισχυμένη περίφραξη η οποία ωστόσο ούτε και αυτή πληροί απολύτως τις προταθείσες προδιαγραφές αλλά ούτε και ολοκληρώθηκε ποτέ η τοποθέτησή της.

Η δρομολόγηση της χρηματοδότησης  στο τμήμα «Τοποθέτηση ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα «Σιάτιστα ? Κορομηλιά» του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα ? Κρυσταλλοπηγή» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος που οδήγησε στη θυσία πολλών αρκούδων, μέχρι τελικά να αντιμετωπιστεί, χωρίς ευτυχώς να έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές μέχρι σήμερα. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης του νέου φράχτη παραμένει άγνωστο με τις πιθανότητες να συμβούν και νέα ατυχήματα να είναι πολλές.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η οποία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχει δρομολογήσει με χρηματοδότηση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέσων τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», μέχρι την ολοκλήρωση της περίφραξης και την οριστική επίλυση του
προβλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα έργα LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ και ΠΙΝΔΟΣ/ΓΡΕΒΕΝΑ και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης των κατάλληλων παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκπροσώπου της στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και σχετικές συναντήσεις στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στον επόμενο μήνα (Μάιος 2012).

ypodomes.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.