Παρουσίαση του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων: Να επενδύσουμε στην κρίση χτίζοντας μια πράσινη διέξοδο

oikologoi_logo986

Τη δική τους εκδοχή για την κρίση, τη διέξοδο και τις προοπτικές του Ν. Κοζάνης έδωσαν σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του Συντονιστή της Π.Ε Κοζάνης κ. Τσικριτζή, έγινε παρουσίαση του ψηφοδελτίου από την κ. Ελένη Τσιόπτσια. Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

1.      Αποστολοπούλου Θεώνη, (το γένος Βαρδάκα). Ασφαλίστρια. Μέλος οικολογικών κινήσεων.
2.      Καλημέρης Παναγιώτης Πτυχιούχος οικονομικών  ΑΠΘ, Msc, υποψήφιος διδάκτορας, Μέλος περιβαλλοντικών και ορειβατικών οργανώσεων
3.      Σιούστη – Γαύρου Ελένη. Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ, μέλος του Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
4.      Τουρλούμης Δημήτριος. Mέλος  Συλλόγου αμπελουργών και οινοποιών Σιάτιστας
5.      Τσικριτζής Λάζαρος. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ. Μέλος της Οικολογικής και της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνης.

Στη συνέχεια η υποψήφια κ. Σιούστη αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, «η οποία ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, και συνεπώς απαιτεί ευρωπαϊκή λύση καθώς και ευρωπαϊκές συμμαχίες κόντρα στο νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο Μέρκελ Σαρκοζί.. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι στο πλευρό μας από την πρώτη μέρα της κρίσης, όταν και πρώτοι ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγων για να βοηθηθούν οι αδύνατες οικονομίες της Ευρωζώνης.  Η νέα Δανειακή Σύμβαση είναι εξοντωτική και αδιέξοδη. Oμως η λογική άσπρο – μαύρο δε βοηθά.  Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή κι η μονομερής χρεοκοπία Χρειάζεται ριζική αναδιαπραγμάτευση ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ και παράλληλα πράσινη στροφή παραγωγής – υπηρεσιών – υποδομών, που μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας τα συλλογικά αγαθά και το περιβάλλον».

Παίρνοντας μετά το λόγο ο κ. Κουκουμπέσης (υποψήφιος στις εκλογές του 2009) υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σύστημα προσπάθησε με τις αποτυχημένες συνταγές των μνημονίων να περισώσει τον εαυτό του, φορτώνοντας μονόπλευρα τα βάρη στους αδύνατους. Όμως οι αιτίες της κρίσης μένουν άθικτες: διαφθορά, φοροδιαφυγή, αντιπαραγωγικό κράτος, κομματισμός, συντεχνίες. Είναι καιρός να αλλάξουμε πολιτικές και πολιτικούς. Τα Πράσινα κόμματα  της Ευρώπης έχουν επιτύχει θαύματα σε όσες Περιφέρειες και Δήμους της Ευρώπης συμμετείχαν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στην Ελλάδα ο στόχος για πράσινη ανάπτυξη έμεινε γράμμα κενό επι 20 χρόνια για να την «ανακαλύψει» ξαφνικά ο Γ. Παπανδρέου και να τη μετατρέψει σε .. πράσινα άλογα !»

Τελευταίος  μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Ιωαννίδης που εστίασε στα τοπικά θέματα. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι»,  είπε, « έχουν στο ενεργητικό τους πληθώρα παρεμβάσεων στα προβλήματα της Περιφέρειας, τα οποία έχουν προωθήσει ως το Ευρωκοινοβούλιο (Σιδηρόδρομος, Πάρκο Πετσάλνικου, Αναφορά σε βάρος της ΔΕΗ, φράγμα Ελαφίου, λίμνες Αμυνταίου κλπ), καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για το αύριο. Το πράσινο σχέδιο για 3000 νέες θέσεις εργασίας έχει παραδοθεί εδώ και 2 χρόνια στην Πολιτεία και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, ενώ τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν κατατεθεί δυο φορές στο Δήμο, αλλά  .. αραχνιάζουν ακόμη είναι στο συρτάρι».

Κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης κάλεσε τους πολίτες του Ν. Κοζάνης να  βοηθήσουν τους Οικολόγους Πράσινους να περάσουν τον πήχη του 3 % και να μπουν στη Βουλή και – γιατί  όχι – να στείλουν και από την Κοζάνη  έναν Πράσινο βουλευτή !

Να σημειωθεί ότι στη Συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία κατοίκων του Βελβεντου, η οποία παρέδωσε στους Οικολόγους Πράσινους της Κοζάνης υπόμνημα του Βελβεντού να υπάρξει ως ανεξάρτητος δήμος λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του και να επανεξεταστεί  η ατεκμηρίωτη Καλλικρατική  ρύθμιση που ενσωμάτωσε το Βελβεντό στο νέο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.