Με τον ΣΥΡΙΖΑ αγώνας για την ανατροπή – Να τα πάρουμε όλα πίσω! Του Αλέξη Λιοσάτου



alexis_liosatos_siriza_kozΣτις εκλογές της 6ης Μάη, σε ένα βαθμό, θα κριθεί η τύχη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Θα κριθεί αν θα υπάρξει κυβέρνηση ικανή να πάρει και να επιβάλει τα νέα σκληρά μέτρα «Μνημόνιο 3», που ετοιμάζουν για τον Ιούνη οι ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

«ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ»
Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εφαρμόζεται στην Ελλάδα η πιο βάρβαρη ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πρόκειται κυριολεκτικά για «καμμένη γη», για ανθρωπιστική καταστροφή.

Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στη νεολαία φτάνει το 48%. Οι μισθοί και οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν κοπεί κατά 30-50%. Καθημερινά μπαίνουν λουκέτα σε μαγαζιά με αποτέλεσμα σωρεία απολύσεων. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, νέοι φόροι, νέα χαράτσια,…

Αυτή η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των λαϊκων στρώματων είναι η βάση εξήγησης για την κατακόρυφη άνοδο των ψυχολογικών και καταθλιπτικών προβλημάτων, για τις καθημερινές αυτοκτονίες, τη μαζική μετανάστευση Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό, την απελπισία.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Η επόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών «προθύμων» που ετοιμάζεται, θα έχει στόχο την επιδείνωση αυτής της καταστροφικής για την πλειοψηφία της κοινωνίας πολιτικής. Οι ίδιοι ομολογούν την αποτυχία τους: η ύφεση παραμένει, το χρέος αυξάνει, από 120% το 2009 προβλέπουν να φτάσει στο 190% στα τέλη του 2012, νέα μέτρα 16 δις ευρώ εξαγγέλλονται για τον Ιούνιο.

Γιατί συνεχίζουν λοιπόν? Γιατί η «αποτυχία»  αποτελεί και μια τεράστια «επιτυχία»: τη διατήρηση και αύξηση των κερδών μιας χούφτας Ελλήνων τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, κι άλλων μεγάλων επιχειρηματιών, σε βάρος των κατακτήσεων δεκαετιών του λαού. Την τελευταία διετία της κρίσης: 700 από τις 2000 μεγάλες επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση των κερδών τους, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, οι Έλληνες εφοπλιστές παρέμειναν δεύτερη δύναμη στον κόσμο, οι Έλληνες μεγαλοεξαγωγείς αύξησαν τις εξαγωγές τους. Όλοι αυτοί έχουν συσσωρεύσει πλούτο ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ και συνεχίζουν να επιδοτούνται και να φοροαπαλλάσσονται από το κράτος γιγαντώνοντας το χρέος, χωρίς να πληρώνουν φράγκο για την κρίση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Για το ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι εκλογές είναι μάχη για να εκφραστεί ο κόσμος της εργασίας, των ανέργων, της νεολαίας, όλων αυτών που χτυπήθηκαν την τελευταία τριετία, για να εκφραστεί ο κόσμος της αντίστασης στα μέτρα των «από πάνω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει τη συμπαράταξη της  Αριστεράς, με κορμό ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να ζητήσει την ενίσχυση της Αριστεράς σαν εργαλείο των εργαζομένων για να νικήσουν οι αγώνες και να ανατρέψουμε την λιτότητα και τα μνημόνια το επόμενο διάστημα.

Πάνω σε αυτήν τη βάση θέτουμε την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, με πρόγραμμα να τα πάρουμε όλα πίσω και να προωθήσουμε την δραστική δέσμευση του μεγάλου κεφαλαίου και την αναδιανομή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Με προοπτική έναν άλλο κόσμο, τον σοσιαλισμό, χωρίς φτώχεια, ανεργία, ρατσισμό.

Οι μικροί και μεγαλύτεροι αγώνες των τελευταίων χρόνων, μας έδειξαν ότι όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε, για τις δικές μας ανάγκες και όχι για τους τοκογλύφους και τις τράπεζες. Αυτοί οι αγώνες δείχνουν το δρόμο και στους άλλους λαούς της Ευρώπης που επίσης δοκιμάζονται από χτυπήματα λιτότητας. Αυτοί οι αγώνες δείχνουν το δρόμο και στην Αριστερά, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα και ΜΕΤΑ τις εκλογές: Το δρόμο για την ανατροπή!

*Υποψήφιος βουλευτής π.ε.Κοζάνης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

O Αλέξης Λιοσάτος είναι 30 χρονών, και συμμετέχει από το 2004, σαν μέλος της ΔΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Ανήκει στη «γενιά του άρθρου 16», έζησε και πήρε ενεργό μέρος σαν φοιτητής στο νικηφόρο πανεκπαιδευτικό κίνημα του 2006.

Συνεχίζει να δηλώνει παρών στο κίνημα αντίστασης για την ανατροπή των μνημονίων, στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να διαιρέσουν τον κόσμο της δουλειάς, στην προσπάθεια να μπούνε οι ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη των τραπεζών και των καπιταλιστών, στη μάχη για να μην πληρώσουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι την κρίση των «από πάνω».

Εδώ και ένα χρόνο, ζει κι εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, βιώνοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εργαζόμενης νεολαίας, αλλά με την ακλόνητη πεποίθηση ότι οι απλοί άνθρωποι μέσα από τη συλλογική τους δράση μπορούν να φτιάξουν μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.