Κορρές Α.Ε.: Λογιστικό «μακιγιάρισμα» των εξόδων – Ζημιές με ουρά



Korres1Αντιμέτωπη με έναν αμφισβητούμενο λογιστικό χειρισμό έχει βρεθεί η εταιρεία Κορρές Α.Ε., που παράγει φυσικά καλλυντικά και άλλα προϊόντα φυσικής ομορφιάς και υγιεινής, τα οποία προωθεί με επιτυχία στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο λογιστικός αυτός χειρισμός έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών, καθώς επέτρεψε στην εταιρεία να εμφανίσει μεγαλύτερα κέρδη απ’ αυτά που πέτυχε στην πράξη.

Και αυτό, γιατί καταχώρισε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία ένα σημαντικό έξοδο 5.000.000 ευρώ (σε δύο δόσεις 2.500.000+2.500.000 ευρώ), το οποίο αφορά συμφωνηθείσα αποζημίωση προς τον διανομέα που είχε για την αγορά των ΗΠΑ, λόγω διακοπής της μεταξύ τους συνεργασίας με υπαιτιότητα της εταιρείας (διανομέας ήταν η κυπριακή Ribacom, συμφερόντων Δ. Κατσαχνιά, στην οποία συμμετείχαν κατά 19,7% και μέτοχοι της Κορρές Α.Ε.).

Αυτή η αποζημίωση θα έπρεπε σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές να καταχωρισθεί απευθείας σε λογαριασμό εξόδων, μειώνοντας ισόποσα την κερδοφορία της εταιρείας (ή μεγαλώνοντας τις ζημιές σε περίπτωση ζημιογόνου αποτελέσματος) τα έτη 2010 και 2011. Το ποσό είναι σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη ότι τα κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση ήταν 2,69 εκατ. ευρώ το 2010 και 1,218 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες του 2011.

Ομως, η εταιρεία αντί να κάνει την πράξη της αφαίρεσης, προσέθεσε το ποσό στα άυλα περιουσιακά της στοιχεία, στα οποία πράγματι καταχωρίζονται έξοδα τα οποία συνήθως σχετίζονται με την ανάπτυξη των προϊόντων (προσθέτουν αξία στην εταιρεία, διότι ενσωματώνουν μία προσδοκία για καλύτερο προϊόν και πωλήσεις στο μέλλον) και αποσβένονται σταδιακά σε χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Με άλλα λόγια «εξοδοποιούνται», σταδιακά (μέσω αποσβέσεων) και όχι άμεσα, όταν γίνεται το έξοδο.

Η εταιρεία δεν το έκανε στα κρυφά. Το έγραψε ότι θα το κάνει στις λογιστικές της καταστάσεις. Μάλιστα, οι καταστάσεις της, διαφόρων περιόδων (οι ετήσιες του 2010, του α’ εξαμήνου 2011) είναι ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές, χωρίς να έχει διατυπωθεί σχετική παρατήρηση. Γιατί το έκανε; Οπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις λογιστικές της καταστάσεις, αναγνώρισε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία το ποσό αυτό, διότι, με την σύμφωνη γνώμη του διανομέα, μπόρεσε να υπογράψει μία νέα συμφωνία με προοπτικές (με την Johnson & Johnson), η οποία αναμένεται να της αποδώσει σοβαρά οφέλη στο μέλλον. Με άλλα λόγια, ερμήνευσε ως αναπτυξιακή κίνηση την αποζημίωση που δέχτηκε ο διανομέας.

Στην πράξη, η εταιρεία αποζημίωσε τον διανομέα, χρησιμοποιώντας δανεισμό, ο οποίος επιβάρυνε την εταιρεία, με αποτέλεσμα να προχωρήσει το 2011 σε αύξηση κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, ενώ το βάρος της αποζημίωσης επηρέασε άμεσα την εταιρεία και την περιουσία των μετόχων, δεν εμφανίστηκε στους ισολογισμούς και στο χρόνο που αυτό πραγματοποιήθηκε, αλλά μεταφέρθηκε για να καταστεί έξοδο σταδιακά στο μέλλον. Για το θέμα επικοινωνήσαμε δύο φορές με την εταιρεία και ζητήσαμε την άποψη της διοίκησης, η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει…

ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
enet.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.