Νέο θέμα με την Εράτυρα – Απάντηση Δακή σε Χρυχοχοϊδη!



stratopaido_neapolis87568Την ώρα που φουντώνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα οι αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει 30 Κέντρα Υποδοχής Λαθρομεταναστών και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιχειρήσεις-«σκούπα» στην Αθήνα, στην περιοχή μας και στο Βόιο άναψαν…νέες φωτιές, μετά το δημοσίευμα της λίστας με τα πρώην στρατόπεδα που εξετάζονται ως πιθανά Κέντρα. Μέσα στην εν λόγω λίστα του ΥΕΘΑ συμπεριλαμβάνεται, εκτός της Νεάπολης, και πρώην στρατόπεδο στην Εράτυρα, όπως και στη Βεύη Φλώρινας και στο Κωσταράζι Καστοριάς. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Δήμος Βοϊου, αλλά και οι πολίτες της Εράτυρας, που ήδη έχουν αναστατωθεί, το εν λόγω στρατόπεδο ανήκει εδώ και χρόνια στο Δήμο και όχι στο ΥΕΘΑ.

Την ίδια στιγμή,  απάντηση στην επιστολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» ο κ. Δακής στην απάντησή του επισήμανε ότι το υπουργείο θα πρέπει να τους αποστείλει αναλυτικά τις προδιαγραφές και τις λεπτομέρειες των Κέντρων αυτών, ώστε να σταλεί και η απάντηση της Περιφέρειας. Επίσης, στην επιστολή – απάντηση, ο κ. Δακής επισημαίνει ότι οι ημέρες που έχει δώσει περιθώριο το Υπουργείο από τις περιφέρειες ώστε να προτείνουν υποψήφια Κέντρα, είναι πάρα πολύ λίγες.

Οι ανακοινώσεις του Δήμου Βοϊου

Στις δυο ανακοινώσεις του, ο Δήμος Βοΐου αναφέρει τα εξής:

«Για 2η συνεχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να ελέγξει τα δεδομένα που επικρατούν, αποδεικνύει τον τρόπο που λειτουργεί στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας.

Έλλειψη σχεδιασμού, επικοινωνιακός πανικός προκειμένου να δώσει δείγματα «καλής συμπεριφοράς» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κοροϊδέψει τους συμπολίτες μας ενόψει των εκλογών.

Μετά την άστοχη επιλογή ενός στρατοπέδου και μιας περιοχής που δεν τηρεί καμία προϋπόθεση για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου, το Υπουργείο επανέρχεται σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου με λίστα στρατοπέδων ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και το Στρατόπεδο της Εράτυρας. Ένα Στρατόπεδο το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις 30-5-2006 και έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις.

Δυστυχώς η κεντρική εξουσία, η οποία θυμήθηκε ξαφνικά την περιοχή του Βοΐου, απογοητεύει τόσο εμάς ως θεσμικά όργανα, όσο και τους συμπολίτες μας. Χωρίς να γνωρίζει, χωρίς να συζητάει, χωρίς να ελέγχει τι της ανήκει και τι όχι με ανακοινώσεις Υπουργείων και διαρροές στον τύπο δημιουργεί αναταραχή στην τοπική κοινωνία μιλώντας παράλληλα για ανάπτυξη.

Μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει η τοπική κοινωνία της Νεάπολης και όλοι οι πολίτες του Βοΐου που μαζί με τη Δημοτική Αρχή έχουν κάνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση: «Κανένα κέντρο συγκέντρωσης στο Βόιο».

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοϊου έχει ως εξής:

«Όπως έχουμε διαμηνύσει όλο το τελευταίο διάστημα, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, ανοιχτών συνελεύσεων και παρεμβάσεών μας στον τύπο, ο Δήμος Βοϊου και οι τοπικές του κοινωνίες δε θα επιτρέψουν τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών σε κανένα πρώην στρατόπεδο ή σε άλλο χώρο εντός των διοικητικών του ορίων.

Βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να διαρρέουν λίστες στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, με το Βόιο να βρίσκεται και πάλι ως πρώτη επιλογή στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Για ακόμη μία φορά ξεκαθαρίζουμε πως θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων κέντρων, καθώς η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε για τον τόπο μας κινείται σε εντελώς αντίθετη φιλοσοφία από αυτήν της δημιουργίας μιας απέραντης φυλακής ψυχών στο Βόιο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Χρήστος Μακρής»

Παραίτηση συμβούλου της Παναγιώτα Ορφανίδου

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βοϊου υπέβαλε την παραίτησή της από το συνδυασμό της Παναγιώτας Ορφανίδου η δημοτική σύμβουλος Μαρία Βλαχάβα, διαμαρτυρόμενη για τους χειρισμούς της δημάρχου στο όλο ζήτημα. Στην επιστολή της ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από τα τελευταία γεγονότα, και νιώθοντας εξαιρετικά απογοητευμένη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις αποφάσεις τις οποίες έχω πάρει. Θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν αναφορικά με τη συνάντηση και την επικοινωνία της Δημάρχου με τον υπουργό, υφυπουργό και με λοιπούς αιρετούς.

Δηλώνω με πλήρη ειλικρίνεια πως δεν είχα καμία γνώση και ενημέρωση για τη σειρά αυτών των γεγονότων. Καταδικάζω την κρυψίνοια και τον εμπαιγμό από μεριάς της Δημάρχου και θεωρώ απαράδεκτο το να μην ενημερώσει άρδην το Δημοτικό Συμβούλιο και τον λαό του Βοΐου που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τη δημιουργία του Κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, με το οποίο και διαφωνώ για ανθρωπιστικούς λόγους και για τις δύο πλευρές. Καταδικάζω επίσης το γεγονός πως η ίδια υπήρξε θετικά προσκείμενη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας του εν λόγω κέντρου στη Νεάπολη Βοΐου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τα γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε και ακόμη το αρνείται συνεχίζοντας τον εμπαιγμό προς όλους μας στο Βόιο.

Πρωτίστως η Δημοτική αρχή και δη η Δήμαρχος, όφειλε να ενημερώσει, να αναλύσει, να διενεργήσει δημόσιο διάλογο απευθείας αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, ώστε να μη βρεθεί η κοινωνία εξ’ απήνης. Η Δημοτική αρχή όφειλε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με πρωτοβουλία και πυγμή. Αντιθέτως, η Δημοτική αρχή βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα. Και αυτό δεν είναι πρωτοφανές γεγονός. Αυτό συμβαίνει από την αρχή της θητείας, μέχρι και σήμερα χωρίς καμία δυστυχώς βελτίωση. Θα επιθυμούσα, λοιπόν, να διαχωρίσω τη θέση μου δηλώνοντας την παραίτησή μου από την παράταξη «Πρωτοβουλία Ευθύνης» και απ’ όλες τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχα με την παράταξη αυτή.

Πέρα από τα τελευταία γεγονότα που με ώθησαν να πάρω αυτή την απόφαση, υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα που δε με εκφράζουν στην εν λόγω παράταξη, και πολλές φορές έχω έρθει σε δύσκολη θέση όντας μέλος της παράταξης αυτής. Όμως «μέλος» της παράταξης αυτής υπήρξα τυπικά. Ουσιαστικά, λοιπόν, υφίσταμαι ως «ανεξάρτητη» δημοτική σύμβουλος από την αρχή της θητείας. Όντας νέος άνθρωπος και έχοντας πολύ όρεξη για δουλειά θεωρούσα πως το να προσφέρω από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου ήταν κάτι το αυτονόητο. Προφανώς και εμφανώς έκανα λάθος.

Θα μπορούσε η Δημοτική αρχή να με χρησιμοποιήσει, κυριολεκτικά, αφού έχω πολλάκις δηλώσει πως έχω όλη την καλή διάθεση και πρόθεση για προσφορά. Παρατήρησα όμως, πως η έκφραση «τόπο στα νιάτα» δεν χαρακτηρίζει τη Δημοτική αρχή. Έτσι το να προσπαθώ, χωρίς αντίκρισμα, να φανώ χρήσιμη έγινε δεδομένο. Φυσικά ο εμπαιγμός και η υποτίμησή μου, εμμέσως αλλά και άμεσα πολλές φορές, αποτελούν τεκμήρια και δεδομένα της συμπεριφοράς της Δημοτικής αρχής προς το πρόσωπό μου. Ποτέ δε ζητήθηκε ή δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη η γνώμη μου.

Λυπάμαι πολύ, γιατί πίστευα στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης. Λυπάμαι πολύ που η ίδια η παράταξη με απώθησε, υποτιμώντας με εξαιρετικά πολύ, και δεν το επιτρέπω σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ που έδωσα λάθος εντύπωση στους δημότες του Δήμου Βοΐου για το πρόσωπο μου, παρακείμενη στην εν λόγω παράταξη. Θα συνεχίσω όμως και ως ανεξάρτητη Δημοτική σύμβουλος να προσφέρω ό, τι μπορώ για τον τόπο μας.

Με εκτίμηση
Βλαχάβα Μαρία

Ο Δήμος Βοΐου για την παραίτηση της Δημοτικής Συμβούλου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας χωρίς «κηδεμονίες» και υπονομευτές

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Δήμο Βοΐου με τη δημοτική αρχή και τους πολίτες να βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κάποιοι επιλέγουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενωτική προσπάθεια που γίνεται ενάντια στη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης μεταναστών.

Επέλεξαν λάθος στιγμή για να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια. Έστω και έτσι όμως αποδεικνύουν τα όσα η Δήμαρχος Βοΐου, προ ημερών ανέφερε, για εφιάλτες και υπονομευτές στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε.

Για να καλύψουν τις πραγματικές αιτίες όμως, προτάσσουν αναληθή επιχειρήματα κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για κακή συνεργασία μαζί τους και αποκλεισμούς. Αναρωτιόμαστε πότε επιδιώχθηκε συνεργασία, όταν στους 15 μήνες θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου, η παρουσία τους έγινε αισθητή δια μέσου της μη συμμετοχής σε καμία διαδικασία.

Λυπούμαστε που νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, «κηδεμονεύονται» από κάποιους που καθημερινώς προσπαθούν να πλήξουν τη Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, γιατί μας το ζητάει η μεγάλη μερίδα των συμπολιτών, που δεν ασχολείται με προσωπικές φιλοδοξίες, ιδεοληψίες και συμφέροντα που δεν βοηθούν αυτό που από την αρχή της θητείας μας έχουμε διακηρύξει. Ένα Βόιο Ενωμένο στο Αύριο».

όλο το ρεπορτάζ από τον Πρωινό Λόγο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.