Μουσικοχορευτικό ταξίδι στη Μικρασία και τη Μακεδονία!sindesmos_grammaton-ekdhlosiΜια πολύ καλή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κοζάνης από τους Τούρκους (11-10-1912-11-10-2012), πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ανήμερα της επετείου για την 25η Μαρτίου 1821, παρουσιάζοντας στον κόσμο μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση! Οι χορευτές ταξίδεψαν τον κόσμο, μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια, σε μουσικά και χορευτικά μονοπάτια της Μακεδονίας και της Μικράς Ασίας.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί από την περιοχή της Κοζάνης (τα χωριά του Τσιαρτσιαμπά, το Βόιο) αλλά και από άλλες περιοχές, όπως τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία. Συμμετείχαν τα  μεγάλα χορευτικά ενηλίκων του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών με πάνω από 100-120 χορευτές, ντυμένοι όλοι με τοπικές ενδυμασίες, ενδυμασίες από τον Πόντο, Καππαδοκία, αλλά και τις φορεσιές της περιοχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά τέσσερις ορχήστρες: Μια για τα χορευτικά της Μικρής Ασίας – Καππαδοκίας, μια για τα ποντιακά που συμμετείχε ο Σύλλογος Βατερού, το Κοζανίτικο Τακίμι για τα τραγούδια της Κοζάνης και μια ακόμη για από την περιοχή των Σερρών. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά εντυπωσιακή, αφού άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυσαν την Αίθουσα Τέχνης, μάλιστα αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι!

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και τεχνών Αγγέλης Πολυνείκης, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση πως: «Ότι δεν μπορεί να εκφράσει κάποιος με λόγια το εκφράζει με τον χορό. Και εμείς σαν σύνδεσμος αυτόν τον στόχο έχουμε, να συμβάλουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , την οποία εμείς κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας. Να κάνουμε γνωστή την πολιτιστική αυτή κληρονομιά στο κοινό της Κοζάνης και να καταλάβει τις ρίζες του. Έρχονται χοροί και δρώμενα από τα βάθη των αιώνων. Όταν ο Καζαντζάκης στο έργο του «Ζορμπάς», ήθελε τον ήρωα να μην μπορεί να πει κάτι, εκείνος αποκρίθηκε: «αυτό δεν μπορώ να το πω, θα το χορέψω…».

Η εκδήλωση κράτησε δύο ώρες και ο κόσμος στο τέλος της χορευτικής παράστασης καταχειροκρότησε τους χορευτές, οι οποίοι παρουσίασαν μοναδικά τους χορούς της Μικρασίας και της Μακεδονίας…

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.