Πέθανε σήμερα ο Νίκος Καλογερόπουλος…



kalogeropoulos_nikos_voio978Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Ροδοχώρι Βοίου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε σε σχολικές μονάδες της Μακεδονίας διδάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας την περίοδο 1989/90 και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Αντιστασιακός κατά την επταετία 1967 -74, συνδικαλιστής για δέκα χρόνια στην ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και την ΟΛΜΕ, αιρετός των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ και την ΕΔΟΘ.

Υπήρξε μέλος επιτροπών παιδείας του ΥΠΕΠΘ για προγράμματα και βιβλία και Πρόεδρος βαθμολογικών κέντρων. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την προώθηση συνεταιριστικών αντιλήψεων στην δασική διαχείριση και για την ανάπλαση του χωριού του ως λιθοξόος και συλλέκτης, ασχολούμενος με την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού και με ζητήματα τοπικής κοινωνίας και ιστορίας μέσα από την Εταιρεία Μελετών Άνω Βοίου, και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το σύλλογο Ροδοχωριτών και το Ινστιτούτο Μελέτης Ελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας.

Όσον αφορά στην συγγραφική του δραστηριότητα πλούσια, δημοσίευσε και παρουσίασε μελέτες εισηγήσεις και άρθρα καθώς ο Νίκος Καλογερόπουλος είχε ασχοληθεί με την τοπική ιστορία είχε εκδώσει βιβλία, λευκώματα περιοδικά κ.λπ,

Αξίζει να αναφέρουμε:

Την επανέκδοση του βιβλίου του Δ. Γκαβανά, «Ροδοχώρι Βοίου», το λεύκωμα «Ραντοβίστι ‘ Ροδοχώρι, Λαογραφικά Βοίου του Φ.Παπανικολάου επιμέλεια και εισαγωγή, «Κοζάνη και Γρεβενά, ο χώρος και οι άνθρωποι» συλλογικό έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και Γρεβενών, Μαρτυρίες για την δεκαετία του 1940, Πρακτικά Συνεδρίου στο Τσοτύλι «Η δεκαετία 1940-1950», «το παζάρι του Τσοτυλίου». Από το 1990 μέσω της ΕΜ.ΑΒ της ΕΔΙΑ και του ΕΛΙΑ, με την ενίσχυση της Δημοτικής και Νομαρχιακής αρχής, στο Τσοτύλι και την Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει στοιχεία οργανώνει εκθέσεις και συνέδρια και με ομάδα ερευνητών καταγράφει πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων για την περίοδο 1940- 1974.

Kozani.tv Τσαρτσιανίδης Παναγιώτης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.