Φυλάνε με βάρδιες το στρατόπεδο οι κάτοικοι της Νεάπολης! Δείτε όλο το ρεπορτάζ…



neapoli_stratopedo785587857Με βάρδιες άρχισαν να φυλάνε οι κάτοικοι της Νεάπολης το στρατόπεδο «Πόρτη», προκειμένου να εμποδίσουν τη χρησιμοποίησή του ως Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και να μην επιτρέψουν την έναρξη εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου.

Φορείς, πολίτες και δημοτική αρχή σκληραίνουν τη στάση τους, μετά την αδιέξοδη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του δήμου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προχτές το απόγευμα στην Αθήνα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε τελεσίγραφο στους εκπροσώπους του δήμου ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών θα γίνει στη Νεάπολη, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, για να λάβει την απάντηση από τη δήμαρχο Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, χτες από το πρωί οι δημότες της Νεάπολης κατέλαβαν το στρατόπεδο και παρέταξαν μηχανήματα για την παρεμπόδιση της έναρξης εργασιών στο στρατόπεδο. Οι κάτοικοι παρέμειναν όλη τη μέρα φρουρώντας το χώρο, ενώ διαφαίνεται και ένα κύμα συμπαράστασης από όμορους δήμους. Το δημοτικό συμβούλιο Ορεστίδος, με απόφασή του συμπαραστέκεται στον αγώνα των δημοτών της Νεάπολης και της δημοτικής αρχής, ενώ το παρόν έδωσε χτες ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανόλης Στεργίου.

Σχετικά με την προχτεσινή συνάντηση με το Μ. Χρυσοχοΐδη, το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου επισημαίνει το «αδιέξοδο» που προέκυψε και τις αντιδράσεις που προανήγγειλε η δήμαρχος. Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

«Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Νεάπολης και συνολικότερα του Δήμου Βοΐου, για την ίδρυση Κέντρου Φιλοξενίας παράνομων Μεταναστών στο Στρατόπεδο «Πόρτη», μετέφερε σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου.

Σε μια συζήτηση όπου ο Υπουργός εμφανίσθηκε κάθετος και χωρίς διάθεση να ακούσει τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν έχω ώρα για ανούσιες διαβουλεύσεις», οι εκπρόσωποι της περιοχής αποχώρησαν εξοργισμένοι από τη συνάντηση με τη Δήμαρχο Βοΐου να προειδοποιεί για δυνατές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες σε συντονισμό με την επιτροπή αγώνα της Νεάπολης.

Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Μακρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, Γιάννης Κολλιός και οι Βουλευτές της Π.Ε. Ενότητας Κοζάνης.

Θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Χρυσοχοΐδης

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης από τη δημιουργία του κέντρου προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι αντίθετα θα δοθεί πνοή στην τοπική κοινωνία. «Θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, για τη φύλαξη, για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο και βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει στη συνέχεια άλλες παράπλευρες δραστηριότητες στην οικονομία μας» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι επελέγη πρώτη η Κοζάνη, καθώς παραχωρήθηκε άμεσα ο χώρος του πρώην στρατοπέδου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό θα μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενηθούν μη νόμιμοι μετανάστες που μένουν στη χώρα μας. Σημείωσε, επίσης, πως ο χώρος πληροί όλες τις προδιαγραφές για ανθρώπινη εγκατάσταση και βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό.

Ανέφερε ακόμη πως δεν θα μεταφερθούν στο συγκεκριμένο χώρο αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί για έκνομες ενέργειες. Για όσους μεταφερθούν εκεί είτε θα κινείται διαδικασία απέλασης τους, είτε θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο. «Αποτελεί μονόδρομο για εμάς η επιστροφή των μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα τους και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Χρυσοχοΐδης και έκανε λόγο για είσοδο κάθε χρόνο στη χώρα μας 130.000 παράνομων μεταναστών, που παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας των κέντρων προσωρινής κράτησης σημείωσε πως εσωτερικά τους χώρους θα επιτηρούν άντρες ιδιωτικής ασφάλειας και εξωτερικά θα περιπολούν αστυνομικοί, ενώ θα δημιουργηθεί περίφραξη κατάλληλη, ώστε να μην είναι εφικτή η απόδραση των μεταναστών. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε ότι θα εγκατασταθεί στην περιοχή υποσταθμός της ΕΛ.Α.Σ., δυναμικότητας 150 αστυνομικών για την περιφρούρηση του κέντρου μεταναστών.

Απρόοπτα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Χτες το απόγευμα συνεχιζόταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου στη Νεάπολη, στην οποία αναμένονταν να ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές αντιδράσεις, στη βάση της εισήγησης της δημάρχου, η οποία κινείται στο παρακάτω πλαίσιο: Ανασύσταση της Επιτροπής Αγώνα και ομάδες περιφρούρησης του στρατοπέδου. «Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο κανενός στο στρατόπεδο και τη μετατροπή του σε γκέτο μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος. Ακόμη δεν απέκλεισε «εκπλήξεις» κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς εξετάζονται διάφορες εκδοχές, όπως να μη γίνει παρέλαση στη Νεάπολη, ή να παρελάσει ακόμη και η δημοτική αρχή, καθώς και οι μαθητές με μαύρες σημαίες και με πανό.

Αναδίπλωση;

Στο μεταξύ, σε μερική αναδίπλωση φαίνεται να οδηγείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου χτες το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη, την οποία ζήτησε ο υφυπουργός εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, για την επανεξέταση της απόφασης για δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Νεάπολη Κοζάνης. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κοζάνης, κατέθεσε την εξής πρόταση:
1. Να μη δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής μόνο στη Δυτική Μακεδονία αλλά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, σε χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές.
2. Κάθε Κέντρο που θα δημιουργηθεί να πληροί απολύτως τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής που απαιτούνται και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
3. Να διασφαλιστεί ότι τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία τέτοιων Κέντρων (θέσεις απασχόλησης κ.α.) θα αφορούν πρωτίστως την κάθε τοπική κοινωνία.4. Να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση.

Οι προτάσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών έγιναν δεκτές και έτσι αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Άμυνας, οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας και οι Πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και εφόσον αυτά τηρηθούν γίνεται φανερό ότι το θέμα τίθεται σε νέα βάση και επανεξετάζεται από μηδενική βάση.
«Όχι» από Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων

Παρέμβαση στο θέμα έκαναν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες συνεδρίασαν προχτές στην Κοζάνη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν: Προς μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε γνώση για την ιδέα, δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Νεάπολη Κοζάνης. Δυστυχώς φαίνεται να είναι πάγια τακτική της πολιτείας να λαμβάνουν αποφάσεις που μας αφορούν χωρίς να ερωτηθούμε. Το ζήτημα δεν το αντιμετωπίζουμε με όρους ξενοφοβίας και ρατσισμού, καθώς όλοι οι κάτοικοι αλλά κι εμείς μαζί έχουμε αποδείξει ότι ζούμε αρμονικά με το πλήθος των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας.

Τα ερωτήματα τα οποία γεννούνται είναι πολλά κι έχουν να κάνουν:
Α) Με την παντελή έλλειψη υποδομών στο συγκεκριμένο χώρο από πλευράς υγιεινής διαβίωσης των κρατουμένων και ασφαλούς κράτησης αυτών.
Β) Ο ελάχιστος χρόνος που δίδεται στην κατασκευή τέτοιου είδους υποδομών
Γ) Η ανεπάρκεια υγειονομικών μονάδων στην περιοχή, ήδη όλα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας υπολειτουργούν, το δε κοντινότερο απέχει σαράντα περίπου χιλιόμετρα και δεν πληρεί τους όρους κράτησης.
Δ) Η δημιουργία του παραπάνω κέντρου υποδοχής των λαθρομεταναστών με την απασχόληση μεγάλου αριθμού Αστυνομικών, για τη φρούρηση του, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία, των Υπηρεσιών Αστυνόμευσης της Δ. Μακεδονίας με συνέπεια να είναι αδύνατη η ανταπόκριση των Αστυνομικών, στο βασικό τους ρόλο, αυτόν, της παροχής του αγαθού της ασφάλειας των Πολιτών.

Οι ενώσεις των αστυνομικών καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προβεί στην αναστολή της απόφασης ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στην περιοχή Νεάπολης Κοζάνης και ζητάνε να εφαρμοσθούν οι εθνικές και διεθνείς διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων κέντρων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.