ΚΟΖΑΝΗ: «Από την Κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία» με διοργανωτή τον vetonews



av6e7uif8i”Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθεί η οξύτατη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης είναι, η υπέρβαση του πολιτικού συστήματος που έφερε την Ελλάδα στον γκρεμό». Το Κοβεντάρειο ήταν κατάμεστο από κόσμο στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Vetonews.gr για την οικονομική κρίση με την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού ”Από την Κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία’.

‘Ο Σταύρος Λυγερός ανέλυσε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης της Ευρωζώνης και την οικονομική αλλά και πολιτική κρίση στη χώρα μας. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το “ευρωπαϊκό ιερατείο” και το μονόδρομο του Μνημονίου με την “θεραπεία σοκ”. Σύμφωνα με τον συγγραφέα «η κρίση χρέους σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριτικά του την Κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισµό, τον παρασιτισµό, την αυθαιρεσία και την ατιµωρησία. Μαζί µ’ αυτό το μοντέλο καταρρέει και το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάλυσα στην άρχουσα τάξη και στα μικρομεσαία στρώµατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του μοντέλου».
Εκτός από την εγχώρια πτυχή της κρίσης, υπάρχει και η ευρωπαϊκή.

Ο Σταύρος Λυγερός σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος µιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήµερα µετατραπεί σε πειραµατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρµόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράµατος θα κριθεί το µέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα».

Ο συγγραφέας μίλησε για τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της κρίσης, αναφέρθηκε στην απονομιμοποίηση της εξουσίας για τους σπασμούς που θα ακολουθήσουν στο κοινωνικό μέρος της χώρας όταν το πρόγραμμα του μνημονίου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Α. Παπαδόπουλου που αναφέρθηκε στις εκλογές λέγοντας ότι «θα συγκρουστούν παραπλανητικοί και παραμορφωτικοί λαϊκισμοί η ιδεολογία των οποίων θα επιτείνει την κρίση». Ο πρώην υπουργός υγείας μίλησε για τον ρόλο της εθνικής αστικής τάξης στην χώρα στην δημιουργία περιβάλλοντος χρεοκοπίας αλλά και στην αναλογούντες ευθύνες μικροαστικών ομάδων της κοινωνίας που κατέλυσαν κάθε έννοια νομιμότητας του κράτους με την ευθύνη της πολιτικής τάξης και των κομμάτων π[ου κυβέρνησαν αλλά και όσων από τα υπόλοιπα κόμματα ανέχτηκαν. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα η δική του γενιά που κυριάρχησε στην πολιτική να αποτελέσει την κοινή γέφυρα ώστε νέοι άνθρωποι να με φρέσκιες ιδέες να κατακλύσουν το χώρο της πολιτικής.

O αθρογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Π. Μανδραβέλης μίλησε με γλαφυρό τρόπο για το νέο περιβάλλον στο οποίοι θα πρέπει να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα και επισήμανε ότι τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και οί πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν την Ελλάδα που ήξεραν γιατί τίποτα δεν πρόκειται να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Η συζήτηση ήταν ζωντανή μα εντάσεις και κορυφώσεις σε αρκετές στιγμές της εκδήλωσης που είχαν να κάνουν με τις αγωνίες των πολιτών που έθεταν σε κοινή θέα τους προβληματισμούς τους και τα ερωτήματά τους. Οι εισηγήσεις κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα και άλλο τόσο διήρκησε η κουβέντα με πληθώρα ερωτήσεων από τους πολίτες που κατέκλεισαν το Κοβεντάρειο.

Στην εκδήλωση υπήρξαν παρουσίες από το χώρο της αυτοδιοίκησης οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Σόκουτης και Κοσματόπουλος, Η δήμαρχος Εορδαίας Π. Βρυζίδου, ο Δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού Β. Κωνσταντόπουλος ο πρώην νομάρχης Π. Μητλιάγκας, δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες κλπ. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουταβας.

vetonews.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.