Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο – Σε πόσους ανοίγει η πόρτα σε μια θέση εργασίας!



ergazomenoi_se_grafeia6547Μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις αναμένεται να ισχύσει το 2012 για τις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, ενώ παραμένει ο λόγος “ένας προς πέντε” για τον στενό δημόσιο τομέα.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία αποχωρήσεων του 2011 εκτιμάται πως θα ανοίξει η πόρτα για μία θέση εργασίας σε 350 τυχερούς.

Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Πέμπτη, περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Πέρυσι εκτιμάται ότι αποχώρησαν συνολικά από τον δημόσιο τομέα περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 3.000 από τις ΔΕΚΟ.

Δεδομένου ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται βάσει των αποχωρήσεων της προηγούμενης χρονιάς, το 2012 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με την αναλογία “1 προς 5”- περίπου 7.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Ο αριθμός, όπως σημειώνει το “Έθνος”, θεωρείται “υψηλός” σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι εντός του έτους.

Αντίστοιχα οι αποχωρήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζονται για το 2011 σε 3.000-3.500 περίπου.

Με βάση την αναλογία “1 προς 10” θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις 350 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και στους δημόσιους οργανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της αναλογίας “προσλήψεων – αποχωρήσεων” ισχύει για το σύνολο του Δημοσίου αλλά και για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εάν τελικά πραγματοποιηθούν ελάχιστοι διορισμοί.

Στους φορείς του δημόσιου τομέα που θα εφαρμοστεί η αναλογία “ένας προς πέντε” εντάσσονται το σύνολο των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες, στις οποίες ο διοικητής επιλέγεται από τη Βουλή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του κράτους, καθώς και το προσωπικό των Νομικών Προσώπων των εκκλησιών.

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν για το 2011, εκτιμάται ότι πέρα από τα δημοσιονομικά οφέλη, στόχος είναι οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες προσδοκάται να γίνουν πιο ελκυστικές σε ιδιωτικοποιήσεις με τη μείωση του προσωπικού και άρα και του μισθολογικού κόστους.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.