Σαπίζουν στις αποθήκες οι απούλητες πατάτες στην Εορδαία



patata_0870870Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Εορδαίας καθώς απούλητες μένουν οι πατάτες στις αποθήκες, την ώρα που η αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενη πατάτα.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Δυτική Εορδαία, πάνω από 1000 τόνοι πατάτας, σαπίζουν στις αποθήκες, καθώς παρέμειναν απούλητες και εκτός από τις ζημίες που προξένησε ο παγετός τον φετινό χειμώνα, οι ελάχιστες πατάτες που αγοράζουν οι -έμποροι από τον Φούφα για παράδειγμα, αγοράζονται το πολύ προς 0,18- 0,20 λεπτά το κιλό, την ώρα που στα ράφια των μανάβικων και των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής τις πληρώνει 0,60 ευρώ ή 0,80 λεπτά.

«Οι πατατοπαραγωγοί του Φούφα έχουν περιέλθει σε απόγνωση τη φετινή χρονιά», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φούφα Νικόλαος Βόρσιας, η οικογένεια του οποίου μάλιστα διατηρεί αγρόκτημα και μονάδα διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας νωπής αποφλοιωμένης πατάτας.

«Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους πατατοπαραγωγούς του χωριού μας, καθώς από τη φετινή παραγωγή που ανήλθε σε 3000-4000 τόνους παραμένουν απούλητες τουλάχιστον 1000 τόνοι πατά τας», ανέφερε ο κ. Βόρσιας. Κι επισήμανε ότι οι ποσότητες που διατίθενται στη λιανική, στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας και στις υπόλοιπες λαϊκές της Δυτικής Μακεδονίας, δεν αποφέρουν σημαντικά έσοδα στους παραγωγούς. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για το πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν το κόστος της περσινής παραγωγής, καθώς ενώ φθάνει η περίοδος της σποράς οι παραγωγοί δεν έχουν ξεχρεώσει τα έξοδα για τις καλλιέργειές τους και χρωστούν στους γεωπόνους, για λιπάσματα και φυτοφάρμακα και φυσικά δεν μπορούν να προμηθευτούν σπόρο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δυτικής Εορδαίας και υπεύθυνο για αγροτικά θέματα Στέφανο Μπίγγα, «αυτό που έχει γονατίσει πραγματικά τους παραγωγούς πατάτας είναι ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές και χτυπιούνται οι τιμές της ντόπιας πατάτας σε τιμές κόστους, παρά το γεγονός ότι η ντόπια πατάτα Φούφα είναι ασύγκριτα ανώτερης ποιότητας».

Ο κ. Μπίγγας εξέφρασε μάλιστα γενικότερα τον προβληματισμό του για το αύριο, καθώς όπως είπε, αυξάνει μέρα με τη μέρα ο κόσμος που αρχίζει να επιστρέφει και να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, οπότε θα υπάρχει προσεχώς μεγαλύτερη παραγωγή που δεν είναι βέβαιο αν θα μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.