Τι να φάτε για να ζεσταθείτε;



soupa1111Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το κρύο ρίχνει το pH του αίματος και το μετατρέπει σε πιο όξινο, κάτι που σημαίνει ότι για να ξαναφέρουμε την ισορροπία, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που θα το ανεβάσουν, έτσι ώστε…η χημεία του σώματός μας να μετατραπεί κι εμείς να νιώσουμε πιο ζεστά και πιο άνετα.

Κάτι τέτοιο μπορούμε να καταφέρουμε με την πρωτεΐνη και το λίπος, που σημαίνει ότι η διατροφή μας αυτό το… παγωμένο διάστημα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, αβγά, αμύγδαλα και γαλακτοκομικά, ενώ και οι τροφές που περιέχουν νιασίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β3) βοηθούν στη σταθεροποίηση και ισορροπία του νευρικού συστήματος και τονώνουν το κυκλοφορικό, με το αίμα να φτάνει καλύτερα στα άκρα. Τροφές όπως το γάλα, τα αβγά και το τυρί περιέχουν όλα καλής ποιότητας νιασίνη, ενώ άλλες τροφές επίσης επαρκείς στη βιταμίνη αυτή είναι το συκώτι, το σουσάμι, τα φιστίκια, τα μανιτάρια, οι πατάτες, τα σπαράγγια κ.λπ.

Πέραν, όμως, αυτών των βασικών τροφών, δείτε ποιες άλλες μπορούν να σας κρατήσουν ζεστούς το χειμώνα, χωρίς να σας έρθει ο λογαριασμός ρεύματος και τα κοινόχρηστα στα ύψη.

Σούπα: Όχι μόνο είναι εύκολη να τη φτιάξετε, αλλά δεν σας κοστίζει ακριβά, είναι θρεπτική και σίγουρη λύση για το κρύο. Αν, μάλιστα, στο γραφείο κρυώνετε, μπορείτε να πάρετε λίγη σούπα σε ένα θερμός, να τη ζεστάνετε αν χρειαστεί και να την καταναλώσετε σαν ένα ζεστό γεύμα. Για να προσθέσετε έξτρα πρωτεΐνη και να ζεσταθείτε ακόμη περισσότερο, δοκιμάστε να φτιάξετε τη σούπα σας με φασόλια ή λίγο κρέας.

Κρέας: Το χειμώνα έχετε μια δικαιολογία παραπάνω να τρώτε κρέας, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει το pH στο αίμα και να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ζεστοί. Οι καλύτερες επιλογές είναι το κρέας στην κατσαρόλα ή σε συσκευές αργού μαγειρέματος (slow cooker) και συγκεκριμένα το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει μεγαλύτερη δράση όσον αφορά τη ζέστη, λόγω του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών που διεγείρουν την παραγωγή θερμότητας.

Σόγια: Όσοι αποφεύγουν το κρέας, τα προϊόντα σόγιας (όπως το τόφου, τα φασόλια σόγιας κ.λπ) μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική γι’ αυτούς, τόσο όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά και όσον αφορά την καταπολέμηση του κρύου. Ζεσταθείτε με λίγο τόφου με λαχανικά ή δοκιμάστε λίγα φασόλια ενταμάμε τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και νιώστε τη διαφορά.

Μπαχαρικά: Δώστε πικάντικη γεύση στα φαγητά σας και κρατήστε τις παγωμένες θερμοκρασίες μακριά σας με λίγα μπαχαρικά στη μαγειρική σας. Εκτός από το να προσθέτουν γεύση στο φαγητό, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι αποφεύγουμε τα παγωμένα άκρα, ενώ αισθανόμαστε το σώμα μας γενικότερα πιο ζεστό.

Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία όπως γνωρίζουμε τονώνει το ανοσοποιητικό, και ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρατούν μακριά το κρύο. Τα πράσα και τα καρότα αποτελούν καλές επιλογές, ενώ γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι έχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και βοηθούν στην παραγωγή ζέστης στο σώμα.

Καλά λιπαρά: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας και καταναλώστε ξηρούς καρπούς όπως καρύδι, ηλιόσπορο και αμύγδαλα, έτσι ώστε να φέρετε σε ισορροπία το pH στο αίμα σας και να ζεσταθεί το… κοκαλάκι σας.

Ζεστά ροφήματα: Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το χειμώνα για να καταναλώνετε ροφήματα βοτάνων, ζεστά και γευστικά, τα οποία θα σας χαλαρώσουν, θα τονώσουν τις άμυνες του οργανισμού σας, θα σας αποτοξινώσουν και θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το κρύο. Το πράσινο τσάι είναι επίσης ισχυρό στο να αποτοξινώνει και να καταπολεμά τις μολύνσεις, ενώ λίγο ζεστό γάλα σόγιας χωρίς γλυκαντικά θα καταπραΰνει με επιτυχία το αίσθημα κρύου που νιώθετε. Οι φίλοι του καφέ θα πρέπει να τον αποφύγετε, καθώς θα χαμηλώσει το pH στο αίμα ακόμη περισσότερο.

Καυτερές τροφές: Λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι στις σούπες σας, τη σαλάτα σας και γενικότερα στη μαγειρική σας θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα στο κρύο, ενώ ταυτόχρονα και τα δύο έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το ίδιο μπορεί να πετύχει και το τζίντζερ ή πιπερόριζα, το οποίο εκτός από τα φαγητά, μπορείτε να το προσθέσετε και στο τσάι σας, προκειμένου να ζεσταθείτε.

clickatlife.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.