Η Δήμαρχος Εορδαίας ενημέρωσε φορείς και πολίτες για την κατάσταση της Τ/Θ

Ptolemaida_aerial_viewΗ Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου συγκάλεσε μια σειρά συσκέψεων με Αντιδημάρχους, τη Διοίκηση της ΔΕΤΗΠ (Τηλεθέρμανση) και διευθυντές των σχολείων, ενώ προηγήθηκαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και τη διεύθυνση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Από τις επαναλαμβανόμενες συσκέψεις αποφασίσθηκε:

Καταρχήν να ενημερωθούν οι πολίτες, οι μαθητές και τα μέσα ενημέρωσης για τα πραγματικά δεδομένα, με απόλυτη λεπτομέρεια και ακρίβεια.

Συγκεκριμένα η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας είναι συνδεδεμένη με την Λιπτόλ με φορτίο 25 MW και με τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με φορτίο 50 MW. Το 1999 κατασκευάστηκε και εναλλακτική μονάδα που καίει πετρέλαιο προκειμένου να βοηθάει σε περίπτωση αιχμής.

Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σήμερα είναι μια πεπαλαιωμένη μονάδα 50 ετών.

Εναλλακτική πλήρης και ισοδύναμη τροφοδοσία δεν υπάρχει και σε περίπτωση βλάβης η πόλη της Πτολεμαΐδας μένει χωρίς συνεχόμενη θέρμανση και όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες είναι ανεπαρκής.

Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων, έλεγξαν όλους τους λέβητες, με εξειδικευμένους συντηρητές και τροφοδότησαν με πετρέλαιο τα Σχολεία με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Δήμο.

Επομένως από την Τετάρτη το σύνολο των σχολείων λειτουργεί κανονικά σε σχέση με την θέρμανση και θα υπάρχει πάντα αντίστοιχη πρόβλεψη και στο μέλλον.

Η Δήμαρχος συνομίλησε με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και ζήτησε να μην κοστολογηθεί το φορτίο των προβληματικών ημερών των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου εφόσον έτσι και αλλιώς τα σπίτια δεν ζεστάθηκαν, τα σχολεία δεν λειτούργησαν και οι υπηρεσίες υπολειτούργησαν.

Η μοναδική πλέον λύση είναι η άμεση σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς. Ο αγωγός μεταφοράς κατασκευάστηκε. Μένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση των μετασκευών που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011 και θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2012.

Σημειωτέων ότι το έργο εντάχθηκε οριστικά, μετά την καθοριστική παρέμβαση στις Βρυξέλλες της Δημάρχου Εορδαίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ενώ ο Πρόεδρος του Δικτύου επισκέφτηκε στις Βρυξέλλες δύο φορές την επιτροπή για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλώρινας. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Αρμόδιων Υπουργείων, της Διεύθυνσης και της Διοίκησης της τηλεθέρμανσης.

Αυτήν την δύσκολη ώρα η Δημοτική Αρχή συμπάσχει με τους πολίτες και η Δήμαρχος ως εκπρόσωπος των πολιτών έχει χρέος με την φωνή της να εκφράσει την αγανακτισμένη φωνή όλων των κατοίκων της Πτολεμαΐδας.

Το έργο που έγινε ήταν σημαντικό και μεγάλο, αλλά μεγάλη ήταν και η ταλαιπωρία των πολιτών από πιθανές λανθασμένες επιλογές καθώς και της ανυπαρξίας παράλληλης ισοδύναμης εναλλακτικής λύσης. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η τηλεθέρμανση δεν μπορεί να τους καλύψει για όλες τις ημέρες του χειμώνα και ότι πρέπει σε περίπτωση βλάβης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας να έχουν εξασφαλίσει οι ίδιοι εναλλακτική θέρμανση εφόσον ο Δήμος δεν προέβλεψε και δεν έχει ισοδύναμη λύση γι΄αυτό.

Αυτή είναι η αλήθεια και ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εκτός απ’ την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς ο οποίος το 2019 σημειωτέον θα κλείσει, πιέζει και περιμένει την Μονάδα 5 και ερευνά άμεσα την παράλληλη εναλλακτική λύση διότι τροφοδότηση μόνο από μια μονάδα είναι επισφαλής.

Επίσης πληρώνει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις της με τη ΔΕΗ διότι σκληρός συνομιλητής είναι ο αξιόπιστός συνομιλητής.

Όσο για την μη συμφωνία με τη ΔΕΗ επί επτά (7) χρόνια για πληρωμή του θερμικού φορτίου της Λιπτόλ, τελικά επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2010, ανήλθε μαζί με τις μετασκευές για επτά (7) χρόνια στο ποσόν των 1.700.000,00 ευρώ και βέβαια ξεκίνησε να το πληρώνει και σχεδόν ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του η Διοίκηση της Σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Τέλος ως απάντηση στον πρ. Δήμαρχο κ. Μαυρομάτη δημοσιεύουμε την επιστολή του Β.Γ. Διευθυντή της ΔΕΗ κ.Βλάχου προς τη ΔΕΤΗΠ με ημερομηνία 15-1-1999.

από το vetonews

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.