Λουκέτο στην Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου!



mpodosakeio_nosok_ptol987– Λόγω έλλειψης ασκών αίματος !
– Με κλείσιμο απειλείται και η αιμοδοσία του Μαμάτσειου αν δεν σταλούν άμεσα υλικά

Λουκέτο στην Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου

Πρωτοφανής είναι η έλλειψη υλικών που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, και όχι μόνο, καθώς λουκέτο έβαλε από την Τετάρτη η Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας λόγω έλλειψης ασκών αίματος!

Όπως μας κατήγγειλαν εθελοντές αιμοδότες, δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όταν πήγαν να δώσουν αίμα, όχι γιατί το χρειαζόταν κάποιος γνωστός τους αλλά γιατί από πεποίθηση είναι εδώ και δεκαετίες εθελοντές αιμοδότες, και τους παρέπεμψαν στην Αιμοδοσία του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, γιατί είχαν τελειώσει οι ασκοί αίματος στην Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου.

Το πρόβλημα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, δεν είναι του Μποδοσάκειου νοσοκομείου αλλά όλων των νοσοκομείων κι όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο είναι εις γνώση του υπουργείου Υγείας και αντιμετωπίζεται το τελευταίο τρίμηνο με δανεισμό ασκών αίματος ή άλλων υλικών αιμοδοσίας, όπως φιαλιδίων ή αντιδραστήρων, από όσα νοσοκομεία είχαν κάποιο απόθεμα στις αποθήκες τους.

Όπως ωστόσο πληροφορηθήκαμε, υπήρξε μέρα που στην Αιμοδοσία του Μποδοσάκειου δεν υπήρχαν ούτε καν ιατρικά γάντια!

Ειδικότερα, το Μποδοσάκειου το τελευταίο διάστημα δανείστηκε ασκούς από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- το οποίο μάλιστα ακύρωσε εξόρμηση αιμοδοσίας προκειμένου να καλύψει το επιτακτικό αίτημα του Μποδοσάκειου, ενώ δανείστηκε επίσης από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά και από το νοσοκομείο της Φλώρινας, ωστόσο από την Τετάρτη δεν υπάρχει ασκός αίματος ούτε για δείγμα.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Αιμοδοσία του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, όπου γιατροί και προσωπικό μάθαμε ότι κάνουν την προσευχή τους να μην υπάρχει μεγάλη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών σήμερα διότι έχουν απομείνει μόλις 20 ασκοί αίματος και θα υπάρχει πρόβλημα εάν δεν γίνει σήμερα η αποστολή υλικών που τους υποσχέθηκε ο προμηθευτής.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την διοικητήτρια των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης Αναστασία Μπούρτσου, προέκυψε εδώ και περίπου ένα τρίμηνο και είναι πανελλαδικό, καθώς πτώχευσαν εταιρείες εισαγωγής ασκών και άλλων αναλώσιμων ιατρικών υλικών και υπάρχει μεγάλη έλλειψη υλικών στην αγορά «με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα δανείζοντας το ένα νοσοκομείο το άλλο».

Δήλωσε ότι στο μεταξύ το Μποδοσάκειο έκανε παραγγελία σε κάποιον εισαγωγέα ο οποίος δεσμεύτηκε να αποστείλει κάποιους ασκούς (περί του 500) την ερχόμενη εβδομάδα, αφού εκτελωνιστούν.

Το πρόβλημα είναι εις γνώση των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών της περιοχής, οι οποίοι έχουν εκ των πραγμάτων περιορίσει τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, ένας από τους εθελοντές αιμοδότες που προσήλθε στο Μποδοσάκειο για αιμοδοσία, ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Κουλίτσας, πρότεινε στη διοίκηση του Μποδοσάκειου να φέρει ασκούς από τη Βουλγαρία όπου πηγαίνει συχνά λόγω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, προκειμένου να πάψει το απαράδεκτο φαινόμενο να διώχνουν τους εθελοντές αιμοδότες που προσέρχονται λόγω έλλειψης ασκών αίματος ή άλλων υλικών αιμοδοσίας.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.