Η νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα…



Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Λίγο νωρίτερα, πλήρωμα περιπολικού διαπληκτίστηκε με τους νεαρούς.

Το περιπολικό αποχωρεί, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επιστρέφουν με τα πόδια στο σημείο.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ζητά το λόγο από τους νεαρούς, σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί δύο φορές. Μία σφαίρα βρίσκει τον Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Οι ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ότι δέχθηκαν επίθεση, εκδοχή που για λίγες ώρες διακινείται από την αστυνομία, όπως και τα σενάρια εποστρακισμού της σφαίρας.

Το βίντεο όμως μιας νεαρής γυναίκας που είχε δει τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.

Το ξέσπασμα που έκαψε τη χώρα

Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου βάζει φωτιά στη χώρα και χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, ελάχιστα αφότου γίνεται γνωστή.

Η αστυνομία χάνει τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Ακολουθούν εμπρηστικές επιθέσεις, στήνονται οδοφράγματα και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Κτίρια πανεπιστημίων, και τράπεζες πυρπολούνται.

Η ίδια εικόνα καταστροφής και κλεφτοπόλεμου στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Δύο χρόνια μετά ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Προκόπης Παυλόπουλος, παραδέχεται ότι η εντολή ήταν σαφής και έκανε λόγο για διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα, ενώ υπήρξαν εισηγήσεις και για στρατιωτικό νόμο.

Τις επόμενες δύο ημέρες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με την αστυνομία συνεχίζεται και οι διαδηλώσεις αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, πυρπολήσεις κτιρίων και πλιάτσικο.

Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και αναφέρονται στη δολοφονία μαθητή από αστυνομικό που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη μιας βίαιης εξέγερσης.

Το τελευταίο αντίο

Στις 9 Δεκεμβρίου σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες κόσμου λένε το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο μαθητή στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Στους γύρω δρόμους σημειώνονται και πάλι επεισόδια, λόγω της παρουσίας αστυνομικών.

Ένας από αυτούς βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί στον αέρα. Την ενέργειά του καταγράφουν οι κάμερες.

Η παραπομπή των ειδικών φρουρών

Στις 16 Ιουνίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας.

Στο εδώλιο κάθεται και ο Βασίλης Σαραλιώτης.

Την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μιλάει για “εποστρακισμό” και “θέλημα θεού”, ενώ επιχειρείται η σπίλωση της μνήμης του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποπομπής του από το σχολείο στο παρελθόν, αλλά και συμμετοχή του σε επεισόδια.

Η μεταβολή της κατηγορίας και η καταδίκη Κορκονέα

Στις 11 Οκτωβρίου και μετά από 84 συνεδριάσεις, η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, Αντ. Παπαβασιλείου, εκφωνεί την απόφαση επί της ενοχής για τους δύο ειδικούς φρουρούς.

Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, που κρίνεται ένοχος με ψήφους 4 προς 3, για δυσμενέστερη κατηγορία, από εκείνη που του είχε αρχικά απαγγελθεί.

Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Υπέρ του, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.

Ποινή 10ετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, τον οποίο με πλειοψηφία 6 προς 1, το δικαστήριο κρίνει ένοχο για συνέργεια. Υπέρ του το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό επίσης.

Ακόμη, με πλειοψηφία 6 προς 1, οι δικαστές κρίνουν, ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή, ωστόσο στις 5 Οκτωβρίου 2011, αποφυλακίστηκε, υπό τον όρο να παραμείνει στο νομό Δράμας.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διατάσσει τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβάλλει διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Πορείες στη μνήμη του Αλέξη

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, στη μνήμη του 15χρονου μαθητή.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, ενώ στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών.

Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί – Φρούριο το κέντρο της Αθήνας

Περίπου 5.000 ένστολοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή, για την αποφυγή επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Διμοιρίες των ΜΑΤ θα φρουρούν το Κοινοβούλιο, και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Περίπου 1.500 από τους “επιστρατευμένους” αστυνομικούς προέρχονται από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, είκοσι διμοιρίες από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), δεκαπέντε από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ).

Επί ποδός θα βρίσκονται ακόμη ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.

Από νωρίς το πρωί η Τροχαία πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης σε πολλούς κεντρικούς δρόμους μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται ακόμη πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εισαγγελείς και οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής, που  θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

news247

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.