Καταστρέφεται χρόνο με το χρόνο το καστανόδασος του Εμπορίου



 

Ανήμποροι να αντιδράσουν είναι οι καστανοπαραγωγοί του Εμπορίου, οι οποίοι βλέπουν τις καστανιές τους να καταστρέφονται η μια μετά την άλλη, καθώς τα δέντρα τους έχουν προσβληθεί εδώ και μερικά χρόνια από κάποιο βακτήριο, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί ακόμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
«Eχουμε φτάσει σε σημείο απελπιστικό. Δέντρα υπεραιωνόβια να ξεραίνονται» λέει ο Ιωάννης Παπαζιάκας, καστανοπαραγωγός.
Το πανέμορφο καστανόδασος του Εμπορίου στεγνώνει και ξεραίνεται χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα η παραγωγή ολοένα να μειώνεται, ενώ δέντρα 300 ετών έχουν ξεραθεί.
«Τα δέντρα αυτά συμπλήρωναν το εισόδημα των κατοίκων. Τώρα μας έχει βρει μεγάλη καταστροφή στο δάσος. Οι νέοι δεν τολμούν να βάλουν νέες παραγωγές. Πρέπει να βρεθεί μια λύση» λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αθ. Μπόζιας.
Η κοινότητα απευθύνθηκε τόσο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όσο και στο δήμο Εορδαίας από τους οποίους ζήτησε τη συνδρομή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, οι παραγωγοί απευθύνθηκαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια σαφή απάντηση.
Οι νέοι παραγωγοί αποθαρρύνονται από την ασθένεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή κάστανου να μειώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο.
«Στόχος μας είναι να βρούμε το φάρμακο, ώστε οι κάτοικοι να βάλουν καινούργιες παραγωγές» λέει ο κ. Μπόζιας.
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.