Ιστοσελίδες από «χρυσάφι»!



Απίστευτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την κατασκευή των ιστοσελίδων των υπουργείων και δημόσιων φορέων φέρνει στο «φως» η zougla.gr.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό και από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν σε διάφορες εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν sites του Ελληνικού Δημοσίου. Σπαταλήθηκαν για ιστότοπους-σκιάχτρα, η πλειονότητα των οποίων θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί και από πρωτοετή φοιτητή της Πληροφορικής.

Η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή και θεωρείται δεδομένο ότι θα απασχολήσει τις εισαγγελικές Αρχές και δη τον Οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέκυψαν από ερωτήσεις του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου αλλά και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αιβαλιώτη προς τις δημόσιες υπηρεσίες για το κόστος των ιστοσελίδων.

Ας δούμε σε κάποια καίρια Υπουργεία πόσο κόστισαν τα site αλλά και πόσο των οργανισμών που υπάγονται σε αυτά…

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε χώρα το έτος 2010 έναντι του ποσού των 9.987 ευρώ από την «SDC Α.Ε». Και μάλλον ήταν και η πιο φθηνή…

Γιατί άλλοι οργανισμοί του Υπουργείου δεν γνώριζαν την λέξη οικονομία.

Το 2005 δημιουργήθηκε το portal για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το σύνολο του έργου ανατέθηκε έπειτα από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό στην εταιρεία «UNISYSTEMS Σύστημα Πληροφορικής Α.Ε.Ε.»…Το κόστος κατασκευής της διαδικτυακής πύλης και ανάπτυξης των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω αυτής ανήλθε 60.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά υπεγράφη η αρ.296 σύμβαση μεταξύ της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και της αναδόχου εταιρείας «ALTEC Α.Β.Ε.Ε. Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών» σύμφωνα με την οποία η ανάδοχος εταιρεία  δημιούργησε την ιστοσελίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με το ποσό των 320.812,87 ευρώ.

Το 2008 κατόπιν διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού η ίδια εταιρεία «UNISYSTEMS Σύστημα Πληροφορικής Α.Ε.Ε.» ανέλαβε το έργο «Εγκατάσταση Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων» σε δυο Διοικητικά Εφετεία (Αθηνών – Θεσσαλονίκης) και μαζί την ιστοσελίδα των εν λόγω δικαστηρίων. Το κόστος έφτασε στο 1.406.363 ευρώ… Ασύλληπτο ποσό.

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Υπουργείο Οικονομικών

H ιστοσελίδα του ΟΔΔΥ Α.Ε. (www.oddynet.gr) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών κατασκευάστηκε από αναδόχους που επέλεξε η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Η δαπάνη για την ανάπτυξη, προσαρμογή και εγκατάσταση του εν λόγω λογισμικού από την εταιρεία VELTI ανήλθε στα 139.825 ευρώ, ενώ η δαπάνη για την δοκιμαστική λειτουργίας της, διάρκειας 28 μηνών, ανήλθε στα 156.092 ευρώ για την εταιρεία NEWSPHONE και στα 77.147 ευρώ για την εταιρεία VELTI. Σύνολο 373.064 ευρώ για το site του ΟΔΔΥ… Διόλου άσχημα

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Για την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ μπορεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της να κόστισε 7.350 ευρώ αλλά το συνολικό κόστος ανήλθε στις 450.142 ευρώ. Υλοποιήθηκε την 1.12.09 από την κοινοπραξία εταιρειών «GLOBO S.A – ALGOSYSTEMS Α.Ε.». Η ιστοσελίδα κόστισε 7.350 ευρώ και αποτελούσε μέρος μεγαλύτερου έργου, το οποίο κάλυψε ευρύτερες ανάγκες του Υπουργείου σε εξοπλισμό και λογισμικό συνολικής αξίας 450.142 ευρώ.

Αναλυτικά τα κόστη του έργου έχουν ως εξής:

1)   σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδας 7.350 ευρώ,

2)   προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού 174.200 ευρώ,

3)    προμήθεια τυποποιημένου λογισμικού 101.956 ευρώ,

4)    ανάπτυξη και παραμετροποίηση διαδικτυακών εφαρμογών 33.565 ευρώ,

5)   εκπαίδευση-εγκατάσταση –δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία 61.200 ευρώ και μαζί με το Φ.Π.Α. φτάνουμε στο συνολικό ποσό των 450.142,49 ευρώ.

Δείτε την απάντηση του ΥΠΕΚΑ

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Ελληνική Αστυνομία έχει στην κατοχή της δυο ιστοσελίδες (www.police.gr , www.astynomia.gr). Τα δυο site δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2008 από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»  και στοίχισαν 23.000 ευρώ.

Όσο για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο διατηρεί την ιστοσελίδα (www.fireservice.gr) και αποτέλεσε μέρος του συγχρηματοδοτούμενου έργου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα με το λογισμικό ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος κόστισε 88.655 ευρώ. Το όλο έργο υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία «Quality&Realiabity ΑΒΕΕ-PC Systems Α.Ε.» το 2007.

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Με αφορμή τις Ευρωεκλογές του 2009 το Υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία «GREEK GEEKS» αντί του ποσού των 194.900 ευρώ την αναβάθμιση και επέκταση του ιστοχώρου του στο διαδίκτυο. Μάλιστα καλά διαβάσατε για αναβάθμιση και επέκταση δόθηκαν  194.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου αυτή η επέκταση έγινε για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όμως υπάρχουν και οργανισμοί που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έχουν κατασκευάσει site. Για να δούμε τα ποσά που δαπανήθηκαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον διαδικτυακό της τόπο έχει προχωρήσει σε εκτέλεση τριών έργων. Το πρώτο έχει ως τίτλο «Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Δ.Δ.» με ανάδοχο εταιρεία την «EXODUS Α.Ε. Πληροφορικής» και με κόστος 44.000 ευρώ. Το δεύτερο έργο της Γραμματείας έγινε στις 23.10.2006 και είχε τίτλο «Ανασχεδιασμός και επικαιροποίηση περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου της Γ.Γ.Δ.Δ.» με ανάδοχο εταιρεία την «ΣΑΙΜΠΕΡΣ Α.Ε.» με το κόστος να ανέρχεται στις 16.868 ευρώ. Το τρίτο και τελευταίο έργο είχε τίτλο «Δημιουργία ειδικής σελίδας για πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α.» το οποίο ανέλαβε ξανά η εταιρεία «EXODUS Α.Ε. Πληροφορικής» και είχε κόστος 40.311 ευρώ.

Όμως οι οργανισμοί και υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν τελειώνουν εδώ… Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατασκεύασε την ιστοσελίδα της στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π), με αρχικό προϋπολογισμό 45.000 ευρώ και έπειτα από πρόχειρο διαγωνισμό κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΣΑΙΜΠΕΡΣ Α.Ε.» στις 39.508 ευρώ. Ενώ η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Ενημέρωσης δημιουργήθηκε το 2006 και κόστισε 32.670 ευρώ. Και αν νομίζετε ότι τελειώσαμε κάνετε λάθος…

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) δημιούργησε την ιστοσελίδα της το 2006. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο ήταν η «BEE GROUP Α.Ε. – Δικτυακές Υπηρεσίες – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» και η δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 38.080 ευρώ. Η ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου ήταν πιο ακριβή. Στις 30-11-2009 δημιουργήθηκε με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό και κατασκευάσθηκε από την εταιρεία «ΙΝΤΕΑΛ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.». Όσο για το κόστος του site, στοίχισε 89.000 ευρώ.

Σίγουρα για την δημιουργία όλων των παραπάνω site θα ισχύει η φράση «Λεφτά υπάρχουν». Με μια απλή πρόσθεση άπαντες μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της σπατάλης.

Η zougla.gr θα επανέλθει και με άλλες λίστες-χρηματοδοτήσεις ιστοσελίδων δημόσιων οργανισμών των μεταφορών, ενέργειας και λιμανιών…

zougla.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.