«Σανίδα σωτηρίας» για τον Δήμο Κοζάνης το πρόγραμμα αυτεπιστασίας



Ως «σανίδα σωτηρίας» για τον δήμο Κοζάνης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυτεπιστασίας των δήμων, το οποίο θα προχωρήσει μέχρι την καινούρια χρονιά –σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης- ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης Ευάγγελος Καραπάτσιος. Ο ίδιος, μάλιστα, αφού έθιξε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που υπάρχει και τα μειωμένα οικονομικά των δήμων, ανέφερε πως θα ήταν αδύνατον για τον Δήμο Κοζάνης να μπορέσει να κάνει προσλήψεις σε διαφορετική περίπτωση, ενώ μάλιστα προχωράει στην εκτίμηση ότι στα δύο χρόνια που θα κρατήσει το πρόγραμμα, οι απασχολούμενοι πιθανότατα να ξεπεράσουν και τους 300 τον αριθμό!
«Ο δήμος Κοζάνης έχει εμπειρία σε τέτοια έργα, γιατί δούλευε συνεχώς την αυτεπιστασία, ενώ άλλοι δήμοι δεν την γνώριζαν καν ή την φοβούνταν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραπάτσιος, λέγοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έρθει να ανακουφίσει, έστω και προσωρινά μια περιοχή με αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Ο νέος καλλικρατικός δήμος Κοζάνης είναι ένας δήμος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος έχει έκταση 1.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του δήμου είναι γύρω στις 70.000 κατοίκους και αποτελεί το μισό του νομού Κοζάνης (και το ¼ της Περιφέρειας). Οι τομείς στους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να απασχοληθεί το προσωπικό με την αυτεπιστασία, είναι σύμφωνα με τον κ. Καραπάτσιο: Το φυσικό περιβάλλον, το αστικό περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο ηλεκτροφωτισμός. Με την νέα αυτεπιστασία, ωστόσο, θα δοθούν στους δήμους εκτός από προσωπικό και υλικά, αλλά θα περικοπούν κάποιοι άλλοι πόροι.

Ο δήμος Κοζάνης θα απασχολήσει το προσωπικό σε εργασίες όπως: ανακατασκευές τεχνικών υποδομών του νέου καλλικρατικού δήμου, στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων (είτε κατά την θερινή, είτε κατά την χειμερινή περίοδο), παρεμβάσεις για την αποκατάσταση όψεων δημοτικών κτιρίων, παρεμβάσεις για σχέδια κοινόχρηστων χώρων όπως παιδικές χαρές, ανακατασκευή αρδευτικών δικτύων κ.α.

 

100.000 άνεργοι πανελλαδικά

Να σημειωθεί πως πανελλαδικά, περίπου 100 χιλιάδες άνεργοι από τους πίνακες του ΟΑΕΔ θα προσληφθούν για απασχόληση στους Δήμους σε έργα αυτεπιστασίας. Το πρόγραμμα πρόκειται να αρχίσει να υλοποιείται τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ο Δεκέμβριος. Στην πλήρη έκτασή του έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και πρόκειται να συμβάλλει στην απασχόληση 100 χιλιάδων ανέργων. Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να «τρέξει» το πρόγραμμα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης σε πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.