Τα επτά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αυτές τις ημέρες



https://i0.wp.com/www.cosmo.gr/Entertainment/Vivlia/Protaseis/article1488033.ece/ALTERNATES/w460/book+111111.jpg?resize=233%2C160Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες η ακυβερνησία, οι χαοτικές διαπραγματεύσεις για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την χώρα μας αλλά και η γενικότερη οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αποτελούν και σίγουρα θα αποτελέσουν στο μέλλον, αντικείμενα ερευνών, μελετών, ιστορικών βιβλίων και πανεπιστημιακών διατριβών. Το cosmo.gr σας παρουσιάζει επτά βιβλία που συνάδουν με το κλίμα των ημερών και που θα μπορούσαν να στολίσουν τη βιβλιοθήκη σας.

Το δόγμα του Σοκ – Ναόμι Κλάιν
Από τις εκδόσεις Λιβάνη, το βιβλίο αυτό περιγράφει την καθεστηκυία παγκόσμια τάξη καθώς και την κρίση που την διέπει. Αναλύει το καπιταλιστικό σύστημα που επικρατεί στον δυτικό κόσμο, με τη συγγραφέα να αμφισβητεί τον “μύθο” πως η εξάπλωση του νεοφιλελευθερισμού υπήρξε απόλυτα ειρηνική.
Μικρά, αλλεπάλληλα και τρομακτικά “σοκ” οδήγησαν στην εδραίωσή του.
Παράθυρο στην κρίση – Ηλίας Ευθυμιόπουλος
Ο συγγραφέας αναζητεί τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, επικεντρώνοντας την οπτική του στην ευημερούσα 30ετία 1980-2010, που όμως, όπως καταδεικνύει, χτίστηκε σε σαθρά θεμέλια.
Δίνει ιδιαίτερη βάση στη διαπαιδαγώγηση του λαού, των παραγωγικών τάξεων, των κρατικών υπαλλήλων, των αυτοδιοικητικών οργανισμών, των συνεταιρισμών, των συνδικάτων και φυσικά των κομματικών μηχανισμών.
Περαιτέρω εξετάζει τη θεωρία που ισχυρίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να ζει μόνο με επιδοτήσεις, δάνεια και λίγα έσοδα από τον τουρισμό.
Ο συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς και στις διεθνείς εξελίξεις, στην κυριαρχία της Κίνας στις αγορές, στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, και εξειδικεύει τις προτάσεις του σε τομείς όπως τα έξυπνα δίκτυα, οι τράπεζες αντισταθμιστικής διόρθωσης, οι γεωργικές μέθοδοι.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο χάρτης της κρίσης – Συλλογικό έργο
Στον τόμο αυτό, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ο Κώστας Βεργόπουλος, ο Μενέλαος Γκίβαλος, ο Μάκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κουζής, Ο Κώστας Λαπαβίτσας, Ο Σταύρος Μαυρουδέας, Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Τόλιος αναλύουν τις προηγούμενες κρίσεις, το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο εκδήλωσης των κρισιακών φαινομένων, τις κυρίαρχες επιλογές και τις επιπτώσεις τους σε πολιτικό-θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Ασκούν κριτική στο Μνημόνιο και το ελληνικό “πείραμα” και αναζητούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Από τις εκδόσεις Τόπος.
Ανόσια Τριάδα, Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ – Richard Peet
Στο βιβλίο αυτό, των εκδόσεων Λιβάνη, ο συγγραφέας εξηγεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απομακρύνθηκαν από την αρχική αποστολή τους και εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα της πολυεθνικής παγκοσμιοποίησης.
Debtocracy – Συλλογικό έργο
Μετά την επιτυχία και την αφύπνιση που προκάλεσε το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, οι συντελεστές του έργου, αποφάσισαν να παραδώσουν και σε έντυπη μορφή μια εμπλουτισμένη εκδοχή του.
Με κείμενα των: Amin Samir, Arias Hugo, Badiou Alain, Dumenil Gerard, Harvey David, Lewis Avi, Toussaint Eric, Wagenknecht Zara, Γλέζου Μανώλη, Κανάκη Νικήτα, Κιτίδη Κατερίνα, Λαπαβίτσα Κώστα, Παπανικολάου Πάνου, Χατζηστεφάνου Άρη.
Η υπόθεση “ελληνική κρίση” – Πάνος Παναγιώτου
Περίεργες συμπτώσεις: ΔΝΤ, Goldman Sachs, Rothschild, Soros, S & P, Moody’s, Fitch, Γερμανία, Η.Π.Α.
Στοιχεία που συνέλεξε ο Πάνος Παναγιώτου για την κρίση στη χώρα μας, για το ΔΝΤ και τον αμφίσημο ρόλο του, για τις κρυφές διαπραγματεύσεις.
Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία 1800-2010 – Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
Μια ματιά στο Σύνταγμα της σύγχρονης Ελλάδας, τους αμφιλεγόμενους νόμους του αλλά και τους τρόπους εκμετάλλευσής του για προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα.

24wro

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.