Τα εν οίκω… Παπαδήμω…



Της Ελενας Ακρίτα

«Για τους εξωγήινους δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ίσως να υπάρχουν!»
Μπαράκ Ομπάμα σε πρόσφατη δήλωση.

Υπάρχουν, μεγάλε! Εξωγήινοι υπάρχουν… Ζουν ανάμεσά μας… Απλώς, τους… ψάχνετε σε λάθος μέρος. Απλώς, ραντίζετε σε λάθος χώρα. Τα ΟΥΦΟ είναι εδώ! Κι όποιος επιδιώκει μια σπάνια, συλλεκτική φωτογραφία, πρέπει να τους αναζητήσει από Συγγρού μέχρι Μαξίμου. Στο τρίλεπτο πάνω, θα τους έχει πετύχει ανφάς και προφίλ.

Οι εξωγήινοι έχουν καταλάβει τη χώρα, έχουν πάρει την εξουσία, έχουν μπει στο Κοινοβούλιο. Κάνουν ό,τι τους καπνίσει, ό,τι τους κάτσει, ό,τι τους κατέβει. Δεν κωλώνουν πουθενά. Κι αυτό γιατί ξέρουν πως κανείς ποτέ δεν θα τους εγκαλέσει: μόλις τα κάνουν όλα στην Ελλάδα σάλα τραπεζαρία, θα μπουν χαλαρά στο διαστημόπλοιο και θα διακτινιστούν στον πλανήτη τους.
Εξωγήινοι υπάρχουν. Δεν εξηγείται αλλιώς η προεκλογική ομιλία… Ουπς, σόρι… Tο διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Που βγήκε και μας είπε «δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!».

Κύριε Παπανδρέου, χίλια συγγνώμη σας εύχομαι, αλλά όχι, δεν το προσέξαμε. Δεν προσέξαμε ότι – σχεδόν δυο χρόνια τώρα – ο λαός στις εξοχές κυνηγάει πεταλουδίτσες με την απόχη. Δεν το προσέξαμε ότι μαζεύονταν οι «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες και τραγουδούσαν «τα περάσαμ’ όμορφα, όμορφα, όμορφα»! Χίλια συγγνώμη σας εύχομαι, κύριε Παπανδρέου μου, αλλά δεν το πήραμε χαμπάρι ότι περνάμε ζωή και κότα. Προκηρύξατε ένα καταστροφικό δημοψήφισμα και τώρα μας λέτε στο περίπου «τα έκανα όλα τέλεια, δοξάστε με». Tότε ναι: Ζείτε ανάμεσα μας!

Κύριε Σαμαρά, ζείτε ανάμεσα μας. Γιατί δεν γίνεται, δεν νοείται, δεν παίζει, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται αυτό που ζήσαμε και μαζί σας: αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει «δεν θα φέρω αντίρρηση ούτε σε Πετσάλνικο ούτε σε Παπαδήμο». Σε απλά ελληνικά, «στα παλιά μου τα παπούτσια ποιος θα είναι πρωθυπουργός του τόπου μου». ΟΚ, ξέρουμε ότι στην επιλογή πρωθυπουργού τον πρώτο λόγο έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (το τονίζουμε: ΟΧΙ ο πρωθυπουργός, η πλειοψηφία βουλευτών). Αλλά απ’ αυτό το σημείο μέχρι να μην έχεις – ή να μην εκφράζεις – γνώμη για τη γη που σε γέννησε… τι να πω; Και πώς να σχολιάσω το σαν δήλωση ένα πράμα του Γιάννη Μανώλη: «Ας είναι και ο Φούφουτος πρωθυπουργός»!

Η λογική με εγκατέλειψε πλέον. Ή έστω τα ψήγματα λογικής που περίσσεψαν. Ευτυχώς δεν εγκατέλειψε ορισμένους υπουργούς και βουλευτές. Ξέρω ότι η άποψη που θα εκφράσω δεν είναι δημοφιλής, αλλά μη μουντζώνετε όοοολοι μαζί, όοοοολους μαζί, ρε παιδιά. Δεν είναι και οι 300 ίδιοι. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τον αρχηγό τους σε παραίτηση. Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έβαλαν βέτο στην υποψηφιότητα Πετσάλνικου. Υπουργοί σαν την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση βγήκαν και τοποθετήθηκαν ανοιχτά κόντρα στην περιρρέουσα «καρα-κομματική» υποψηφιότητα.

Υπάρχουν λοιπόν κι εκείνοι που δεν είναι εξωγήινοι. Αλλά δεν έχουν ταμπελάκι για να ξεχωρίζεις τα ανθρώπινα όντα από τα ΟΥΦΟ και να κεντράρεις τη μούντζα ανάλογα.

Μια εβδομάδα τώρα, χόρεψαν τα νεύρα μας μια μπριόζα ταραντέλα. Στηθήκαμε να παρακολουθούμε το Προεδρικό Μέγαρο σαν να είχαμε πιάσει τον άντρα μας με γκόμενα που εργάζεται στη Γραμματεία. Στηθήκαμε…

Παρακολουθούσαμε… Πήραμε τον ρόλο που μας ανέθεσαν… Γιατί αυτός ο λαός – σύμφωνα με ορισμένους – είναι κάτι σαν αμπαζούρ. Κάτι σαν σεμενάκι, μπιζουδάκι, μπιμπλουδάκι… Το ρίχνεις σε μια γωνία για να φωτίσει το καθιστικό και μετά το ξεχνάς…

Γι’ αυτό σου λέω, Μπαράκ. Γι’ αυτό σ’ το λέω, τρελό μελαχρινό μου αγόρι. ΟΥΦΟ υπάρχουν. Απλώς, τα ψάχνεις αλλού ντ’ αλλού!

Ας είναι… Οπως είπε εύστοχα και η μητέρα μου, από τώρα και στο εξής «τα εν οίκω… Παπαδήμω»… Τελειώσαμε…

Τελειώσαμε; Αρχίσαμε; Θα δείξει… Ελπίζω όχι η νεκροψία!

TANEA

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.