Δημοπρατούνται οι Σταθμoί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Σιάτιστας και Πολυμύλου



 

Σταθμoύς  Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ)  θα δημοπρατήσει  η Εγνατία Οδός για την δημιουργία κι εκμετάλλευση των ΣΕΑ. Η δημόσια εταιρία προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, την συντήρηση και την εκμετάλλευση τεσσάρων «μπουκέτων» ΣΕΑ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών την 12η Δεκεμβρίου.
Στους ΣΕΑ που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνονται και  o αριστερός ΣΕΑ Σιάτιστας και ο δεξιός Πολυμύλου.
Η μελέτη και η κατασκευή των σταθμών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 30 ετών. Η χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών θα γίνει αποκλειστικά από τον παραχωρησιούχο, ο οποίος θα κατάβάλλει ποσοστό από τον κύκλο εργασιών του στην Εγνατία Οδό.
Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος  η Εγνατία Οδός είχε δανειστεί μεγάλα ποσά από τις τράπεζες για την αποπεράτωση του σπουδαίου αυτού έργου και βρέθηκε μέχρι πρότινος να οφείλει άνω του ενός δισ. ευρώ. Με σταδιακή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τα χρέη υποχώρησαν περίπου τα 750 εκατ. ευρώ, όμως τα οικονομικά της παραμένουν εξαιρετικά δυσχερή, καθώς τα έσοδα του μοναδικού εν λειτουργία σταθμού διοδίων στον Πολυμύλο της Κοζάνης διοχετεύονται απ’ ευθείας στην Τράπεζα Πειραιώς για την αποπληρωμή δανείων. Την ίδια στιγμή, η εταιρία καλείται να καταβάλλει κάθε έτος άνω των 90 εκατ. ευρώ για την συντήρηση του έργου, με ελάχιστα έσοδα.

Προηγούμενος διαγωνισμός έχει αναδείξει ανάδοχο για την λειτουργία πέντε συμβατικών σταθμών διοδίων, όμως ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί για λόγους τυπικούς, καθώς δεν έχει εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την δημιουργία τους. Την επόμενη διετία τα συμβατικά διόδια θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά.

Τα δικαιώματα του δημοσίου από τα έσοδα από τα διόδια, θα τιτλοποιηθούν μέσω της εταιρίας «Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι», η οποία θα αποκρατικοποιηθεί σε δόσεις τον επόμενο χρόνο.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.