Έκθεση Ιστορίας του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στην Πτολεμαΐδα!



Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και άκρως καινοτόμα και πρωτοποριακή έκθεση τεχνολογικού περιεχομένου που κάνει τον επισκέπτη μια βόλτα στην ιστορία του ηλεκτρονικού υπολογιστή τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, λειτουργεί στην Πτολεμαΐδα από τα Εργαστήρια Πληροφορικής NetLabs.

Τα 63 εκθέματα της έκθεσης, σπάνιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που εκτίνονται από το 1976 μέχρι και το 2002, συγκεντρώθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά πανελλαδικά στο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από κοντά ηλεκτρονικά συστήματα που δεν έχει ξαναδεί, σε μια «σπάνια» βόλτα στον κόσμο του υπολογιστή!Στην έκθεση μπορείτε επίσης να θαυμάσετε εντυπωσιακά περιφερειακά της εποχής, καθώς και βιβλία και περιοδικό τύπο, όπως επίσης αφίσες με ενημερωτικό υλικό για τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η έκθεση που λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα έχει συναντήσει επιτυχία, αφού αρκετός είναι ο κόσμος που την έχει επισκεφθεί, όπως επίσης ενδιαφέρον έχουν δείξει και τα σχολεία της περιοχής, τάξεις των οποίων από τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια, όπως και τα γυμνάσια, έχουν επισκεφθεί την έκθεση. Μάλιστα από τον υπεύθυνο της έκθεσης κ. Θοδωρή Βυθούλκα, έχουν ενημερωθεί σχετικά όλα τα σχολεία και στόχος είναι μέχρι και τον Απρίλιο, όπου θα λειτουργεί η έκθεση στον χώρο των εργαστηρίων, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Ο ίδιος, μιλώντας στον «Π.Λ.» αναφέρθηκε στον στόχο της έκθεσης, αλλά και στο περιεχόμενό της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος θα έρθει σε επαφή με μερικούς από τους πιο παλιούς υπολογιστές στον κόσμο, που έχουν σφραγίσει την ιστορία της πληροφορικής, και οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ώστε να δουν πως λειτουργούσε τότε  ένα λειτουργικό σύστημα και ποιες είναι οι διαφορές του με το σήμερα». Επίσης σημείωσε ότι «πάρα πολλά παιδιά βλέπουν κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα και νομίζουν ότι όλα έγιναν εξ ουρανού».

Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι ακόμα και τα συστήματα των υπολογιστών τα οποία χρονολογούνται στο 2002, είναι εξαιρετικά σπάνια, με εκπληκτικές δυνατότητες επεξεργασίας, που έχουν χρησιμοποιηθεί λ.χ. σε επεξεργασίες εφέ και γραφικών ταινιών κ.ο.κ. Να σημειωθεί πως οι εν λόγω υπολογιστές και τα εν λόγω συστήματα είναι ιδιωτών, μερικά από τα οποία αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια, και τα οποία παραχωρήθηκαν στον κ. Βυθούλκα ώστε να εκτεθούν στο κοινό, ενώ στόχος είναι μετά το διάστημα λήξης της έκθεσης το περιεχόμενό της να μπορέσει να μεταφερθεί στο Μουσείο της Πτολεμαΐδας, ώστε να είναι ευθέως διαθέσιμο και προσβάσιμο στον κοινό της πόλης και όχι μόνο! Ο ίδιος, κάλεσε μάλιστα τους καθηγητές της περιοχής να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρουσιάσουν στους μαθητές τους την έκθεση, που οι μαθητές θα βρουν τεχνολογικά τουλάχιστον ενδιαφέρουσα! Η μόνιμη έκθεση τεχνολογικού περιεχομένου φιλοξενείται στον χώρο των εργαστηρίων NETLABS, στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου 27-29 στην Πτολεμαΐδα, έως και την 1η Απριλίου 2012. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 5:00 μμ έως τις 9:00 μμ. Επισκέψεις σχολικών ομάδων θα πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες, προγραμματισμένα με ραντεβού στο τηλέφωνο 2463055158. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου παρουσία επισήμων, φορέων και πλήθος κόσμου!

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.