18/10/1981: 30 χρόνια σοσιαλιστικής κυβέρνησης…pasok_sosialismos345345345Τριάντα χρόνια. Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, τριάντα χρόνια πριν ένας λαός ήταν στο δρόμο πανηγυρίζοντας.

Ακόμα και αυτοί που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα ήλπιζαν.

Τριάντα χρόνια μετά από την ημέρα που θα πέθαινε για πάντα η δεξιά» ¨

Που θα «ερχόταν ο λαός στην εξουσία»

Που θα «έφευγαν για πάντα οι Αμερικάνοι» που … θα βλέπαμε την αλλαγή και τη λαική συμμετοχή.

Και γενικά θα βιώναμε περίπου 342 θα.

Το μόνο που δεν φανταζόταν κανείς ήταν αυτό που βιώνουμε 30 χρόνια μετά,

Η δεξιά προσπεράστηκε από ένα νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός πέρασε για πάντα στο παρασκήνιο αλλά απέκτησε επίθετο.

Πότε Μπόμπολας, πότε Ψυχάρης, Πότε Λάτσης, Πότε Αλαφούζος, Πότε Κόκκαλης. Πάντως ο λαός είχε πια επίθετο.

Οι Αμερικάνοι κανονίζουν πια τα πάντα, ακόμα το ποιος θα βγει πρωθυπουργός.

Και γενικά οι βάσεις δεν έφυγαν .. μας έμεινε όμως η Βάσω.

Τριάντα χρόνια τώρα έχει ακούσει το παραφρασμένο σύνθημα περισσότερες φορές από το παλιό καλό σύνθημα.

Τριάντα χρόνια μετά ο λαός είναι ξανά στους δρόμους.

Με μια οργή που δεν είχε νοιώσει ποτέ. Ούτε επί χούντας. Πτώση του καθεστώτος – που θυμίζει πια έντονα καθεστώς Πινοσέτ- θα πυροδοτούσε πανηγυρισμούς που μόνο τις ημέρες του EURO-2004 έζησε η χώρα.

Βέβαια η πορεία είχε μια εξέλιξη μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια.

Άδικο να τα φορτωθεί μόνο του τα παιδί. Το παιδί .. Τριάντα χρόνια πριν ακόμα τα συνθήματα στους τοίχους μιλάγανε για το γυιό της Φρειδερικής . Τώρα άλλαξαν τη μάνα. Στο τοίχο η Μαργαρίτα. Γενικά στην Ελλάδα τα παιδιά κάνουν τις μαλακίες, οι μανάδες – και ειδικά οι ξένες – την πληρώνουν.

Τριάντα χρόνια από τον σοσιαλισμό που άφηνε την αριστερά καταϊδρωμένη πίσω να ψάχνεται στον άκρατο-ακροδεξιό νεοφιλευθερισμό, η πορεία πέρασε από πολλά στάδια. Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» το σκάνδαλο Κοσκωτά – που σε σύγκριση με αυτό της Proton μόνο γελάκια προκαλεί -. Τις δωρεές για το ροζ «κωλόσπιτο» – μια σωστή δωρεά εξασφαλίζει ακόμα και προεδριλίκι – Τις ντροπολογίες Πάχτα, τις δωρεάν παραχωρήσεις συχνοτήτων σε μεγαλοεργολάβους για να στήσουνε δίκτυο παραπληροφόρησης, τους Ολυμπιακούς 2004 και τη Γιάννα και άλλα πολλά που σε μεν το ΠΑΣΟΚ δίνει άλλοθι απέναντι σε έναν λαό που κατάπινε αμάσητα τα πάντα.

Στη Ελληνική κοινωνία όμως δίνει ένα χαστούκι. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είχαν προειδοποιήσει.

Προειδοποιήσανε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και κυρίως με τον πλουτισμό τους. Όταν τα μισά στελέχη τους ΠΑΣΟΚ παντρευτήκανε τις πιο πλούσιες νύφες των βορείων προαστίων, ξεχάσανε – μόλις γνώρισαν την χλιδή – τα σοσιαλιστικά οράματα, τους εργατικούς αγώνες, το λαό, τον Μαρξ και έπεσαν με τα μούτρα στο νέο κόσμο που ανακάλυψαν μπροστά.

Με το φανατισμό του νεοπροσηλυτισμένου έπεσαν με τα μούτρα και ξέχασαν τα πάντα. Και κυρίως ότι βγήκανε από κόσμο που προδώσανε. Που τον παραδίδουνε τώρα στη φτώχεια και την ανέχεια

Γιατί ακόμα και τώρα που θα φύγουνε το μεγάλο κακό έχει γίνει. Αργήσαμε πατριώτες. Αργήσαμε. Και τους αφήσαμε να πουλήσουν και τη ζωή μας. Τόσο πλεονέκτες. Και ακόμα δεν έχουνε χορτάσει.

kepparou.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.