Νεκροταφείο του 6 π.Χ. αιώνα βρέθηκε στη Μαυροπηγήarxaia_anaskafes8758Στον 6ο π.Χ. Αιώνα χρονολογούνται τα ευρήματα που βρεθήκαν τον Ιούλιο κατά τις εργασίες επέκτασης του ορυχείου Μαυροπηγής. Πρόκειται για ένα νεκροταφείο ενός οικισμού, πιθανότατα αγροτικού, αφού συμφώνα με την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ήταν χαμηλό. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα προ Χριστού και θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίζονται ενταφιασμοί ανθρώπων με τα ζώα τους σε τέτοια κλίμακα.

«Βρέθηκαν οι τάφοι 11 ανθρώπων και τα οστά 16 ζώων, αλόγων, σκυλιών, βοοειδών, ενός βουβαλιού και ενός γουρουνιού, ενώ υπάρχουν και κομμάτια από ελάφια και αιγοπρόβατα» ανέφερε η προϊσταμένη της Λ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στη Μαυροπηγή, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή και της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου.

Σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου, η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου που βρέθηκε έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων που συνόδευαν τους νεκρούς. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες, στα Δωδεκάνησα, τη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές.

Από τις μελέτες, εξάλλου, που πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την πανίδα στον ελλαδικό χώρο κατά του 6ο π.Χ αιώνα, τους προγόνους των σημερινών φυλών των αλόγων, τα στοιχεία της κοινωνικής δομής των ανθρώπων και γενικότερα τον πολιτισμό τους.

Οι ανασκαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη για να συνεχιστούν οι εργασίες επέκτασης του ορυχείου. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες γίνονται με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της εταιρείας για την διάσωση του πολιτιστικού πλούτου στις περιοχές της δραστηριότητάς της.

Το πρωί της Τετάρτης έγινε ενημέρωση από την προϊσταμένη της Λ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου για την πορεία των ερευνών και των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στο χώρο επέκτασης των λιγνιτωρυχείων της Δ.Ε.Η. Α.Ε., στην κτηματική περιοχή της Μαυροπηγής.

Οι σωστικές ανασκαφές δεν πρόκειται να παύσουν σύντομα στη Μαυροπηγή, μιας και οι προϊστορικοί οικισμοί της επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα του χώρου.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.