Σώθηκε η Ελλάδα, χρεοκόπησαν οι Έλληνες…papandreou_greece_golgothasΧιλιάδες πολίτες έχουν κηρύξει ήδη πτώχευση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Περίπου 40.000 νοικοκυριά έχουν ήδη βρεθεί σε δυσχερή θέση, με τις τράπεζες να ψάχνουν τρόπους για να εισπράξουν έστω και μικρό μέρος των οφειλών και τα δικαστήρια να παίρνουν αποφάσεις υπέρ οφειλετών που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών στο πλαίσιο του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Από αυτές περίπου το 80% έχουν υποβληθεί από συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, καθώς και από εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και οι απανωτές φοροεπιδρομές, έχουν γονατίσει τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν σχεδιάσει αλλιώς τη ζωή τους και βρέθηκαν χρεωμένοι και με μικρότερο εισόδημα.

Το 1/3 περίπου όσων προχώρησαν σε αίτηση πτώχευσης, αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο.

Οι  περισσότεροι από αυτούς έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία την οποία απέκτησαν με δανεισμό από κάποια τράπεζα και προσπαθούν αν την διατηρήσουν.

Ο λόγος στα δικαστήρια

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, το 25% από  αυτές τις περιπτώσεις έχει καταλήξει στα Ειρηνοδικεία, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να υποχωρήσουν.

Μέχρι στιγμής  έχουν υποβληθεί περίπου 7.500 αιτήσεις δικαστικού συμβιβασμού σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, , από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκδικασθεί περισσότερες από 50.

Το 40% των αιτήσεων απορρίπτονται και το 60% γίνονται αποδεκτές με τα δικαστήρια να δέχονται την αδυναμία πληρωμής εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών, σε χαμηλότερο ύψος από το οφειλόμενο.

Στις περιπτώσεις που εγκρίνονται οι αιτήσεις από τα Ειρηνοδικεία, προβλέπεται η τετραετής αποπληρωμή μέρους των οφειλών σύμμετρα σε όλους τους πιστωτές, ανάλογα με τα μηνιαία έσοδα του αιτούντα, αφού πρώτα όμως αφαιρεθούν οι αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης.

Εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία κινητά και ακίνητα εκποιούνται και από το προϊόν της εκποίησης ικανοποιούνται οι πιστωτές.

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται εφόσον ο πολίτης καταβάλλει στους πιστωτές του το 85% της εμπορικής αξίας έντοκα σε διάρκεια 20 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν υποβληθεί άλλες 10.000 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, με το μέσο ύψος οφειλής ανά δανειολήπτη να υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.