Φως στους πρωτεργάτες της εμποροβιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης στα Κοίλα Κοζάνης – Ιστορικά Βίντεο



ekthesiako_kozanis98769Με αφορμή την 27η εμποροβιοτεχνική  και γεωργική έκθεση στα Κοίλα Κοζάνης ,προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες για το ιστορικό και τους πρωτεργάτες αυτής της τοπικής εκδήλωσης.

Θεώρησα ότι για ένα τέτοιο γεγονός θα μου ήταν εύκολο  να πληροφορηθώ ( ειδικά  μέσω  του  διαδικτύου ) και να γράψω ένα κείμενο που να αναφερόταν στην αρχική ιδέα και στην σημερινή κατάληξη της έκθεσης.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του Ε.Β.Ε Κοζάνης, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να αντλήσω καμιά πληροφορία. Σε  κανένα  σημείο  της  δεν αναφέρεται στην ιστορία της έκθεσης, ούτε πότε ξεκίνησε, ούτε από ποιους.

Τουλάχιστον για να μην τους

αδικήσω, πουθενά σε εμφανές σημείο του επίσημου site, δεν αναγράφεται καμία πληροφορία για το γεγονός.

Έτσι απογοητευμένος επισκέφτηκα το site του εκθεσιακού κέντρου Κοίλων. Αλλά και εκεί με περίμενε δεύτερη έκπληξη. Γι αυτούς η έκθεση ξεκίνησε το 2000. Ούτε  κουβέντα  για την ιστορία  της.

Είναι δυνατόν, σκέφτηκα ,τα δυο καθ ύλην αρμόδια  όργανα για την επιτυχία αυτής της εκθέσης, να μην ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα μέλη τους; Να μην νιώθουν την ανάγκη «τιμής ένεκεν»

να διαθέσουν δυο σειρές κείμενο που να αναφέρεται στους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας;

Έτσι άρχισα να ψάχνω εκτός ίντερνετ, πιστεύοντας ότι η αλήθεια κρύβεται κάπου εκεί έξω στα πεζοδρόμια της πόλης μας.<< Βεβαίως το γνωρίζω,ο Παναγιώτης Αποστολίδης έχω ακούσει ότι την ξεκίνησε, ο σημερινός πρόεδρος του εκθεσιακού κέντρου>> μου  λέει  κάποιος  φίλος. <<Όχι του Ελευθεριάδη ήταν η ιδέα και την πρωτοξεκίνησε στην Λευκόβρυση, αλλά οι πασόκοι για να την παρουσιάσουν σαν δικιά τους επιτυχία την μετέφεραν στα Κοίλα>> μου   λέει  κάποιος  άλλος.

<<Εγώ ξέρω ότι ο Σταύρος ο Καπλανόγλου το ξεκίνησε>> μου  λέει  κάποιος  τρίτος.

Μπερδεμένος από τις συγκεχυμένες απαντήσεις, άρχισα να ανατρέχω σε παλιά φύλλα εφημερίδων που αναφερόταν σε παλιότερες εκθέσεις,  πιστεύοντας ότι μέσα από τον τύπο την εποχής και τα κείμενα τους θα λάμψει η αλήθεια.

Έλα μου που κακώς το πίστεψα. Το μόνο που κατάφερα ήταν να αποκλείσω τον Ελευθεριάδη, ο  οποίος δεν ήταν ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. που το ξεκίνησε.

Και ψάξε ψάξε να σου οι  δηλώσεις της υπουργού Διαμαντοπούλου σε προσφώνηση στα εγκαίνια της έκθεσης ,που  εξυμνεί το έργο  του Αποστολίδη και την προσφορά του στην ιδέα. Εκεί που πάω να το δέσω, ότι αυτός το ξεκίνησε, να  σου πιο κάτω δήλωση ότι προϋπήρχε η έκθεση της προεδρίας του Αποστολίδη. Αλλά τότε δεν ήταν έκθεση αλλά «τσαντίρι μαχαλά».

Θα μας τρελάνουν, σκέφτηκα. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, να έχουμε φτάσει αισίως στην 27η έκθεση και να μην έχουν καταλήξει ποιος την ξεκίνησε. Τέτοια κατάντια σε τοπικό επίπεδο

ούτε το είχα φανταστεί.

Και εκεί που αποφάσισα να τα παρατήσω απογοητευμένος, ότι δεν πρόκειται να βγάλω άκρη, οπότε καλύτερα να το αφήσω μην τυχόν και γράψω ανακρίβειες, το μάτι μου πέφτει στην εφημερίδα¨ Κοζάνη¨ . Γνωρίζοντας τον Γιάννη τον Σαλακίδη και θεωρώντας τον αξιόπιστο, διαβάζω το εξής άρθρο του με αφορμή τα περσινά εγκαίνια.

Έγιναν και τα εγκαίνια της 26ης εμποροβιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης στα Κοίλα και ούτε μια από τα ίδια δεν είχαμε …και του χρόνου τουλάχιστον να περιμένουμε κάτι καλύτερο!…

Ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους ή η προπαγάνδα και το δούλεμα πάνε σύννεφο ;…

… Και για ανίδεους και ευκολόπιστους πέρασαν τους πολίτες!

Δεν μίλησαν φέτος στην εν λόγω έκθεση πολλοί (και τι άραγε να πούνε?!) Κι αυτοί που μίλησαν είπαν τα τετριμμένα και γνωστά … έτσι για το πρωτόκολλο και τον τύπο !…

… Όμως τα ψαλίδια για το κόψιμο της κορδέλας κρατούσαν αρκετά χέρια, όσα όμως δεν κρατούσαν ψαλίδια,  κρατούσαν την κορδέλα … λες και είναι μαγική μα και θαυματουργική!

Στην πρώτη σειρά των επισήμων μα ούτε και στη δεύτερη δεν εθεάθη ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της ιδέας πραγματοποίησης της έκθεσης, πριν πολλά χρόνια, ο τότε πρόεδρος Σταύρος Καπλάνογλου, ο οποίος βρέθηκε τελικά «παρών» κάπου χαμένος όμως στην ανωνυμία του πλήθους! …

… Όταν στις σειρές προτεραιότητας βρέθηκαν άτομα, την «επισημότητα» των οποίων δεν γνωρίζουμε! …

… Ή εκεί το «ρίξανε στην πρόφταση »;!… για να τους δουν και να τους θαυμάσουν?!

Η πολιτική αγυρτεία σ ‘όλο το μεγαλείο της, ο αυλοκολακισμός και χαμαιλεοντισμός σε πλήρη έκφραση, οι γλυκανάλατες και ψευδεπίγραφες φιλοφρονήσεις, ένθεν κι ένθεν, πολιτών και πολιτικών, ξέφυγαν και από τους τύπους και προσχήματα και κάθε πρωτόκολλο … ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό, εαυτών και αλλήλων! …

… Και ακόμα να προσγειωθούν και συμμαζευτούν!

Και βέβαια υπάρχουν και οι σοβαροί και   έντιμοι και  αξιόπιστοι και αυτούς οι πολίτες επιβάλλεται να τιμήσουν με την ψήφο τους και να τους εκλέξουν … για να διατηρηθεί η ελπίδα πως όλα θ ‘αλλάξουν στο καλύτερο και θα δρομολογηθούν λύσεις που οδηγούν στην πρόοδο και προκοπή του τόπου» .

Επιτέλους φως, αναφώνησα. Έχω επιτέλους κατεύθυνση να ψάξω. Και έψαξα και βρήκα το βίντεο της πρώτης έκθεσης Εκεί ξεκαθάρισαν όλα. Ποιος την ξεκίνησε, πώς, γιατί, και με ποιους στόχους.

Το τραγελαφικό  όμως  είναι να βλέπω στην εικόνα τον υποτιθέμενο πρωτεργάτη και θεμελιωτή της έκθεσης ,ουραγό στην κουστωδία της επίσκεψης του τότε υπουργού εμπορίου Κεδίκογλου, να περιφέρεται τελευταίος ,προσπαθώντας ίσως να τον καταγράψει και αυτόν η κάμερα, για να έχει να λέει ότι ήταν και αυτός εκεί.

Εγώ τι άλλο να γράψω; Οι εικόνες στο βίντεο μιλούν από μόνες τους. Το μόνο που μου έρχεται να αναφωνήσω είναι:

«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μέν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας. ούτω και υμείς έξωθεν μέν φαίνεσθε τοίς ανθρώποις δίκαιοι, έσωθεν δε μεστοί εστε υποκρίσεως και ανομίας.»

(Ματθ. 23, 27-28)!..

Για του λόγου το αληθές, παρουσιάζω το βίντεο της τότε εποχής.

news.kozaninet.gr

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.