Τελικά, υπήρχαν και χειρότερα… Σοκ και δέος για τους πολίτες!papandreou_greece_golgothasΣτη λήψη σκληρών αποφάσεων με άμεση εφαρμογή κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα και υπό την πίεση της τρόικας ενόψει της 6ης δόσης του δανείου.

Ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άμεσα μέτρα, που ουσιαστικά είναι όσα έχει υποσχεθεί η χώρα στους δανειστές της.

Σημείωσε ότι οφείλουμε να συμφωνούμε με τους δανειστές μας για τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με το έλλειμμα, ωστόσο όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, είναι θέμα της Ελλάδας να τις προχωρήσει.

Εφεδρεία και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε,  καταργήσεις και συνενώσεις φορέων άμεσα.

Αυτό οδηγεί στην επόμενη απόφαση, που αφορά τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στο δημόσιο

Αποφασίστηκε ακόμα το ενιαίο μισθολόγιο να επεκταθεί σε όλους τους υπαλλήλους και να καταργηθεί η λεγόμενη “προσωπική διαφορά”.

Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται τα μισθολογικά ρετιρέ και οι υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια, την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα θα έχουν ίδιες αμοιβές.

Επίσης προωθούνται άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Η κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των ταξί, προχωρά σε επιτάχυνση του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Αυτό θα γίνει νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες με τον διάλογο να έχει πολύ μικρότερη διάρκεια.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι με ευθύνη του εκάστοτε υπουργείου θα προωθηθούν άμεσα οι αλλαγές.

“Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση” είπε χαρακτηριστικά.

Αποκρατικοποιήσεις χωρίς καμία καθυστέρηση

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα το σημερινό υπουργικό συμβούλιο έλαβε οριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν σε πρώτη φάση τον ΟΠΑΠ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και ακίνητα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, την Τετάρτη, περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημοσίου θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Στόχος να εξοικονομηθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011 και 28 δισ. μέχρι το 2014.

Νέο φορολογικό σύστημα

Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα το οποίο θα παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της ΕΕ, έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση από την οποία δεν θα βγει αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές.

“Αν δεν προχωρήσουμε δεν θα βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.