Περιμένοντας τους φοιτητές και στη Δυτική Μακεδονία, η αγορά «κοιτάζει» προς τα κάτω



kozani_plateia_nikis23525Η καθυστέρηση φέτος στην ανακοίνωση των βάσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν επιτρέπει να φανεί πού θα κυμανθούν τα ενοίκια στα λεγόμενα φοιτητικά διαμερίσματα. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι -ή και υποχρεωμένοι από τη μείωση στα εισοδήματα- να ρίξουν τις τιμές. Υπάρχουν όμως και περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και τα περιθώρια μείωσης σχεδόν μηδαμινά.  

ΚΟΖΑΝΗ, Καλές τιμές

Στην έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι τιμές είναι πολύ καλές, προσιτές και οικονομικές, σε σχέση με τις παροχές που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, όπως η τηλεθέρμανση, τονίζει ο πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Κοζάνης, Νίκος Βαντσιώτης. Κυμαίνονται για στούντιο και γκαρσονιέρες μέχρι και δυάρια από 150 ώς 280 ευρώ. «Η έρευνα των γονέων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αλλά σε τόσο χαμηλές τιμές, τα περιθώρια μείωσης των ενοικίων είναι πάρα πολύ μικρά. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και στους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας που φιλοξενούν τμήματα ή σχολές του πανεπιστημίου», καταλήγει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασάφεια

Προς το παρόν η κίνηση είναι υποτονική, λέει ο πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων, διαπιστώνει πως διαφαίνεται τάση για μείωση των ενοικίων. «Καινούργιες γκαρσονιέρες που νοικιάζονταν από 400-430 ευρώ, τώρα θα κυμαίνονται στα 370 με 380 ευρώ, ίσως λιγότερο», λέει. «Οι περισσότεροι γονείς ώς τώρα θέλουν να κυμανθούν κοντά στα 300 ευρώ, εκτός κι αν θέλουν να πάρουν κάτι καλό, οπότε κάνουν την υπέρβαση, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια η βάση εκκίνησης για αξιόλογες γκαρσονιέρες -παλιές ανακαινισμένες ή σχετικά καινούργιες- ήταν τα 350 ευρώ», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι η τάση αγοράς διαμερίσματος αντί της ενοικίασης πλέον εμφανίζεται μόνο σ’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, ή σ’ αυτούς που έχουν και δεύτερο παιδί που θα περάσει και αυτό στη Θεσσαλονίκη. Τάση για συγκατοίκηση δεν διαπιστώνεται προς το παρόν. «Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά προτιμούν την γκαρσονιέρα ή το στούντιο, αλλά πιέζουν πολύ στο θέμα της τιμής», καταλήγει.

* Από 200 ευρώ ξεκινούν οι τιμές και φτάνουν ώς τα 300-350 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και τα μικρά δυάρια, ανάλογα με την κατάστασή τους, στην Κομοτηνή, έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Κομοτηνής, Τάσος Μελάς. «Οι γκαρσονιέρες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και είναι πιο ακριβές από τα μικρά δυάρια. Οι ιδιοκτήτες μάλλον θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές, αλλά θα ξέρουμε όταν ανακοινωθούν οι βάσεις», προσθέτει.

του Σάκη Αποστολάκη από την Ελευθεροτυπία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.