Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω!Με την πλάτη στον τοίχο, οι Ελληνες εργαζόμενοι αποδέχονται την εργασιακή ζούγκλα για να μη να μη χάσουν το μεροκάματο και βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας, η οποία παρόλα αυτά τρέχει ασυγκράτητη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ που συντάσσει την ετήσια μελέτη για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης – η επίσημη ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την «κρυφή» θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Ελληνες έφευγαν μετανάστες.

Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στις 864.000 σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3. 640.000 άτομα. Οσο για το 2012, προβλέπεται ότι η στατιστική ανεργία θα ξεπεράσει το 20% (1.150.000 άτομα). Αλλωστε πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις κανένας δεν πληρώνει, όλοι δίνουν στο ΙΚΑ πλασματικά στοιχεία ότι απασχολούν part time τον εργαζόμενο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 10ωρα χωρίς ρεπό με την ελπίδα να πάρει μεγαλύτερες αποδοχές ή τον αφήνουν ανασφάλιστο.

Από τους 2.957 ελέγχους που διεξήχθησαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α) σε εστιατόρια – μπαρ – κλαμπ – καφετέριες – μεζεδοπωλεία – νυκτερινά κέντρα – ξενοδοχεία – τουριστικά λεωφορεία – θαλάσσια σπορ – εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων – τουριστικά γραφεία κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο δύο εκατομμύρια διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ (2.293.500,00 €) με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%.

Η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί έως και 8,9% (2009-2011) με αποτέλεσμα ο δείκτης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου των 15 πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειωθεί από 84,5% (2009) σε 75,9%. Δηλαδή χάσαμε σε αγοραστική δύναμη ακριβώς ότι κερδίσαμε τα 10 προηγούμενα χρόνια με την ένταξη στην ευρωζώνη.

protothema

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.