Τα μυστήρια ενός πονοκεφάλου…



Πονοκέφαλος

Οι κεφαλαλγίες, όπως αποκαλούνται επιστημονικά οι πονοκέφαλοι, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία απευθυνόμαστε στον γιατρό. Αν και οι παράγοντες που μπορεί να τις πυροδοτήσουν είναι πολλοί, σχεδόν όλες οφείλονται σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Αν και όλοι γνωρίζουμε πως μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο αν πιούμε πολύ ή κοιμηθούμε λίγο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δύσκολα θα σκεφτόμασταν ως πιθανούς ενόχους. Να μερικοί από τους πιο απρόσμενους, όπως καταγράφονται στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Λούσιμο στο κομμωτήριο: Το τέντωμα του αυχένα προς τα πίσω όταν λουζόμαστε στο κομμωτήριο διεγείρει ένα από τα νεύρα που ενεργοποιούν το τριδυμοαυχενικό σύμπλεγμα, εξηγεί ο νευρολόγος δρ Μάικλ Γκρος, κλινικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Clementine Churchill στο Middlesex. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί μια δύο μέρες αργότερα, γι’ αυτό και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με το κομμωτήριο.

Βήχας: Αν και όλοι ξέρουμε πως ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, υπάρχει και ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τον βήχα – και από άλλα είδη που αυξάνουν την πίεση στον εγκέφαλο όπως το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης ή το σκύψιμο. Υπολογίζεται ότι το 1% των πονοκεφάλων οφείλεται σε τέτοια αίτια, με τους άντρες να προσβάλλονται συχνότερα από αυτούς.

Τζόκινγκ:Οι έντονες φυσικές δραστηριότητες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού, του αυχένα και του κρανίου μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ο οποίος συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα από την έναρξή τους. Ο πόνος αυτός συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα επιρρεπή στην ημικρανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία λύση είναι αλλαγή της άσκησης-κολύμπι αντί για τρέξιμο, ή λήψη παυσίπονου μισή ώρα πριν από την έναρξη της άσκησης.

Αγχώδης προσωπικότητα: Τα άτομα με αγχώδη προσωπικότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πονοκεφάλους σαν ημικρανίες, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, στην Ιταλία.

Σάντουιτς με ζαμπόν: Ορισμένες ουσίες και συντηρητικά των επεξεργασμένων κρεάτων φαίνεται ότι διεγείρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας το ηλεκτρικό σύμπλεγμα του πονοκεφάλου. Άλλες πηγές τυραμίνης είναι τα τυριά μακράς ωρίμανσης, τα αλλαντικά, τα αποξηραμένα ψάρια, η σοκολάτα και ορισμένα φρούτα όπως ο ανανάς, το ώριμο αβοκάντο και η μπανάνα.

Σεξ: Αποκαλείται συνουσιαστική κεφαλαλγία και εκδηλώνεται λίγο πριν ή στη διάρκεια του οργασμού. Μελέτες στην Κλινική Νευρολογίας της πόλης Riiskov στη Δανία, έδειξαν πως αυτός ο πονοκέφαλος μπορεί να προσβάλει έως το 1,3% του πληθυσμού- με τους άντρες να τον παρουσιάζουν συνηθέστερα.

Ζέστη: Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, πραγματοποίησαν μελέτη με 7.000 εθελοντές που έδειξε πως τα κρούσματα πονοκεφάλου αυξάνονται κατ’ αναλογία με την περιβαλλοντική θερμοκρασία.

newsbeast.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.