Ένα βιβλίο γεμάτο ….Σιάτιστα!



Είναι το βιβλίο του φωτογράφου της πόλης μας Γιώργου Λογδανίδη, ένα βιβλίο με την αποτύπωση στο χαρτί δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής. Επαγγελματική / δημιουργική δουλειά 30 χρόνων, τακτοποιημένη με φροντίδα και καλαισθησία σε ενότητες, ξεδιπλώνει στον αναγνώστη την Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλης μας.

Είναι ένα βιβλίο με διαστάσεις 21Χ30 εκατοστά, 304 σελίδες με 460 έγχρωμες φωτογραφίες. Ο τίτλος του είναι: Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗ.

Λιτά κατατοπιστικά κείμενα- διαλεγμένα από τον ίδιο το δημιουργό- στέκουν διακριτικά δίπλα στις εικόνες και τις κάνουν προσιτές και σε αναγνώστες που θα γνωρίσουν τη Σιάτιστα μέσα από αυτό το βιβλίο. Η Σιάτιστα των τεσσάρων εποχών, τα αρχοντικά και οι εκκλησίες της είναι τα θέματα του   Πρώτου (Α΄) μέρους του βιβλίου. Φωτογραφίες γεμάτες χρώμα και φως δείχνουν τη σύγχρονη Σιάτιστα του χειμώνα και της άνοιξης, ορθώνουν μπροστά μας με σεβασμό και φροντίδα τις εκκλησιές μας με τις αριστοτεχνικές αγιογραφίες και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τους,  δίνουν υπόσταση στα αρχοντικά μας,  που άλλα έχουν κι άλλα περιμένουν τη φροντίδα μας. Φωτογραφίες με επαγγελματική τέχνη και σιατιστινό μεράκι  αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες της φύσης, των εκκλησιών και των αρχοντικών μας ακόμα και σε μας που ζούμε στη Σιάτιστα, δίπλα στα αρχοντικά και μέσα στις εκκλησιές μας. Στο Δεύτερο (Β)  μέρος καταχωρίζονται  οι φωτογραφίες με τους γάμους μας,   τον τρανό χορό, τα βαφτίσια των παιδιών μας, τις παρελάσεις των σχολείων μας, τις δραστηριότητες των Συλλόγων της πόλης, τα μπουμπουσιάρια, τις κλαδαριές και τους καβαλάρηδες του Δεκαπενταύγουστου, με τα  έθιμα και τις  ασχολίες των κατοίκων. Η Σιάτιστα των Ευεργετών και της ιστορικής μνήμης είναι παρούσα στο βιβλίο με τις φωτογραφίες των κτιρίων-δωρεών των ευεργετών μας και των αγαλμάτων των παιδιών της Σιάτιστας που «έγραψαν Ιστορία».

Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗ είναι ένα βιβλίο που είναι σωστό να το έχουμε στο σπίτι μας,  για να καμαρώνουμε την πόλη μας και να είναι για πάντα συνήγορος της μνήμης μας.

Κλείνουμε  τη σύντομη παρουσίαση του  βιβλίου με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτό: «Ευχαριστώ το Δήμαρχο Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνο Κοσμίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας κατά την περίοδο 2007-2010 για την ηθική και οικονομική συμπαράστασή τους στην έκδοση του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας. Επίσης ευχαριστώ την οικογένειά μου και όλους τους φίλους Σιατιστινούς, που στάθηκαν δίπλα μου κατά την τριαντάχρονη πορεία / προσπάθεια φωτογραφικής αποτύπωσης της ζωής της Σιάτιστας.

Σιάτιστα 2010

Γιώργος Λογδανίδης» 

sierafm.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.