«Πράσινο φως» για το πρότυπο σχολείο στη ΖΕΠ!

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του πρότυπου, βιοκλιματικού δημοτικού σχολείου-νηπιαγωγείου στην περιοχή της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης άναψε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βάζοντας και τη σχετική υπογραφή!

Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Κοζάνης με την ΔΕΠΕΠΟΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ για την χρηματοδότηση του έργου, στα πλαίσια της πρόσκλησης «Επιδεκτικά Βιοκλιματικά Σχολεία»

Όπως προβλέπεται σχετικά, στο πρότυπο και καινοτόμο αυτό σχολείο:

– Γίνεται εκτεταμένη χρήση συστημάτων ΑΠΕ όπως ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά & ζεστό νερό χρήσης) και γεωθερμίας σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση.

– Υπάρχει πρόβλεψη χώρων για χρήση και από τους κατοίκους της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας, όπως  βιβλιοθήκη και ειδικές αίθουσες

– Υπάρχουν αυξημένοι χώροι διαλειμμάτων, δεδομένου των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας.

Πέραν αυτών, αυτό που χρήζει ειδικής αναφοράς, είναι ότι το εν λόγω σχολικό συγκρότημα θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 45% σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο (κατατάσσοντας το στην ενεργειακή κλάση Β+, σύμφωνα με τον ΚΕνΑΚ), με άμεσο αποτέλεσμα τα λειτουργικά του έξοδα για τις κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την χρήση φωτοβολταϊκών, να ανέρχονται σε ~9.000€ τη στιγμή που για ένα συμβατικό κτήριο αντίστοιχου μεγέθους, η δαπάνη αυτή ανέρχεται στις ~36.000€., επιτυγχάνοντας έτσι δραματική μείωση σχεδόν κατά 75%.

Επίσης, η κατασκευή τέτοιου είδους έργων, συνάδει με τις γενικότερες κατευθύνσεις της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να κάνει εφικτή την χρηματοδότησή του από Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία ως γνωστό το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 20% και η ΕΕ με 80%.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.