Ξεκινά η μεταφορά της Παναγίας Τορνικίου



panagia_tornikiou987y69Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία μετακίνησης σε υψηλότερο σημείο του Μοναστηρίου της Παναγίας Τορνικίου Δεσκάτης που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, εξαιτίας της κατάκλισης της σημερινής του θέσης από τα ύδατα της λίμνης, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί το Φθινόπωρο του 2012 από το Φράγμα Ιλαρίωνα.

Το έργο περιλαμβάνει την μεταφορά του διώροφου καθολικού της μονής, βάρους 350 τόνων και ύψους 9 μέτρων, πάνω σε ράγες με υδραυλικά έμβολα σε απόσταση 127 μέτρων και σε υψομετρική διαφορά 27 μέτρων με κλίση 24%, ενώ ειδικός εξωτερικός σκελετός κάτω από τα θεμέλια θα προστατεύει το κτίσμα κατά τη μετακίνηση από τυχόν παραμορφώσεις. Εκτός από το καθολικό, θα μεταφερθεί και το ξύλινο στέγαστρο και οι τοίχοι του πρόναου για να προστατευτούν τοιχογραφίες της πρόσοψης, οι οποίες χρονολογούνται το 1481. Ο ρυθμός μεταφοράς του μνημείου θα είναι περί τα 5 με 6 μέτρα την ημέρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 850.000 ευρώ.  Μελετητής και υπεύθυνος του έργου της μεταφοράς που χρηματοδοτεί η ΔΕΗ, είναι ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές και ανάδοχος του έργου η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Εκτός από την διάσωση της Μονής Τορνικίου αναμένεται και το έργο προστασίας της απόκρημνης σκήτης του Οσίου Νικάνορα στο παρακείμενο μοναστήρι της Ζάβορδας, η μελέτη του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο μήνες και στη συνέχεια θα περάσει για έγκριση από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες διάσωσης.

ΕΡΑ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.